Spring naar de content

Langzaam lekker

Slowcooken is een werkwoord dat zo langzamerhand ook wel in de Van Dale mag. De oervorm van slowcooken speelde zich ooit af in een hooikist, waarin garen en warmhouden in dezelfde arbeidsvrije handeling geschiedde. Later kwam het oliestel, en weer later het elektrische fornuis met betrouwbaar regelbare warmte. De theorie van het slowcooken is dat het garen zich voltrekt beneden de temperatuur waarin voedsel in lederwaren of behangerslijm verandert. Dat kan ook in een elektrische slowcooker, een pan in een compacte warmtebron met instelbare temperatuur. Cuisinart is een van de fabrikanten; het onlangs verbeterde model PSC650E (rond de €120) biedt ruimte aan flinke familiemaaltijden en heeft een uitneembare keramiekschaal waaruit ook geserveerd kan worden. Door de timer en de drie sudderstanden (78, 84 en 96 graden) is het heel goed mogelijk om ‘s morgens – bijvoorbeeld – aangebraden vlees op te zetten, dat vanzelf ‘s avonds in een klaar en warm gerecht is veranderd, want het apparaat schakelt na de kooktijd automatisch in de warmhoudstand. RH

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Een videorecensie van de Cuisinart Slowcooker is te zien op www.hpdetijd.nl.

Onalledaags rood ‘Ik geloof wel in koel rood, maar niet zo zeer in beaujolais,” zegt Marijke Koppe, sommelier van het met twee Michelinsterren gelauwerde restaurant Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel. “Ik kan het daar niet echt vinden. Of andere restaurants hebben al op de kaart wat de moeite waard is, of ik vind het te kostbaar. Met gamay heb ik sowieso een haat-liefdeverhouding. En meestal vind ik het nét niet goed genoeg.” Dat veranderde in ‘helemaal wel’ toen Koppe Les Hutins 2007 La Briva uit het Zwitserse Dardagny proefde, gamay van veertig jaar oude stokken (€19,95). Knipogend naar Morgon, de beaujolais cru met het meeste vlees op het bot. Deze La Briva is echter aardser, stoerder, vleziger, notiger en bovenal onalledaagser. Koppe serveert de wijn bij een gerecht van kalfszwezerik, bloedworst, cavallo nero, boerenkool en een poeder van ‘rook’. En de rode Zwitser bedient de sterren op hun wenken. Ook al omdat hij op precies de juiste temperatuur wordt geschonken: licht gekoeld. HH

Importeur Valentine’s Finest, tel. 010-4180888. www.valentinesfinest.com

Onderwerpen