Robert Downey Jr. nu en binnenkort in uw theater

import film 8 jan 2010 Cultuur

Collega, bewonderaar en vriend Ben Stiller noemt Robert Downey Jr. ‘Actor Man’, vanwege zijn adembenemende talent om totaal verschillende rollen naar zich toe te trekken. In dit eerste kwartaal van 2010 is hij te zien in twee bioscoopfilms en één (onderschatte) film op dvd, die nog niet in de Nederlandse theaters was te zien. Een overzicht.

Downey Jr.: “Ik wilde een andere Sherlock laten zien dan iedereen kent. Die van mij worstelt met monogamie, cocaïne en houdt van een potje knokken. Bovendien heeft mijn Holmes geen kniekousen en een kromme pijp. Dat staat nergens in de boeken. Die kromme pijp is pas sinds de eerste Broadway-versie in zwang gekomen, toen een Sherlock-vertolker geen rechte pijp wilde, omdat het publiek zijn gezicht dan niet goed kon zien.”

“Het is bijna een love story. Alleen dan een platonische, tussen mannen: een columnist en een schizofrene zwerver die ooit glorieerde op het conservatorium. Natuurlijk, het is een grote Hollywood-productie, maar de film voelt klein en puur. Ik hou ervan om journalisten te spelen. Ik begrijp hoe confronterend en moeilijk dat vak kan zijn.”

“Het klinkt misschien raar, maar ik had een bijna paranormale band met de oorspronkelijke Iron Man

-comics. Ik wist dat ik ooit Tony Stark zou zijn. Ik had daar al visioenen van. Soms gebeurt dat. In deel twee spelen ook Mickey Rourke en Scarlett Johansson, en toen ik hun eerste opnamen – de dailys – zag, wist ik: deze film is geen tweedimensionaal avontuur meer, zij tillen deze sequel naar de hoogste vorm van kunst.”

Reageer op artikel:
Robert Downey Jr. nu en binnenkort in uw theater
Sluiten