Spring naar de content

Paul Tang bood zijn ontslag aan bij Wouter Bos

Mooi hoor, dat rapport van de commissie Davids. Maar er is vandaag nog een rapport uitgekomen: dat over het lekken van de Miljoenennota. Wat blijkt? Tweede Kamerlid Paul Tang (PvdA) wilde opstappen nadat hij de Macro Economische Verkenning (MEV) had gelekt aan RTL Nieuws. Hij bood zijn ontslag aan bij partijleider Wouter Bos. De deconfiture van het Kamerlid blijkt gebaseerd te zijn op een weddenschap met een journalist van RTL Nieuws.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Dat staat in het rapport van de Commissie Prinsjesdagstukken, die op verzoek van het Presidium van de Tweede Kamer onderzoek heeft gedaan naar aanleiding van het uitlekken van de stukken voor Prinsjesdag. Het rapport leest als een spannend jongensboek. De dagen voor Prinsjesdag had Tang een weddenschap afgesloten met RTL Nieuws. Als zij de Miljoenennota in bezit zouden hebben, zou Tang de MEV aan ze geven. Naar eigen zeggen sloot Tang de weddenschap af ‘uit ergenis’ over het vroegtijdig bekend worden van Prinsjesdagstukken. Tsja. Op zaterdag 12 september spreekt Tang af met een journalist van RTL op een parkeerplaats van het A4 restaurant in Nieuw-Vennep. Diezelfde avond vindt Tang het document weer terug in de brievenbus.

Tang had alleen geen rekening gehouden met de frisse jongens en meisjes van opinieweblog GeenStijl. Want de volgende dag toonden die haarfijn aan dat de PvdA de bron van het lek was. Na overleg met zijn vrouw besluit Tang dat het niet langer zo door kan gaan. Hij belt ’s avond met Wouter Bos om zijn ontslag in te dienen. De rest is geschiedenis. Nadat Tang zijn fout aan de rest van de fractie heeft opgebiecht krijgt hij straf: hij mag een maand lang geen financieel woordvoerder zijn.