Spring naar de content

TON: niet Trots op Nederlands

De kandidatenlijst van Rita Verdonks Haagse afdeling staat zó bol van gênante taalfouten dat ex-eindredacteur Niek Stolker geneigd is zijn oude stiel weer op te pakken. Een open sollicitatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Beste Rita,

U zult het wel druk hebben nu u in 41 gemeenten meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Toch vraag ik uw aandacht voor het volgende: hoe is het gesteld met het Nederlands van uw kandidaten?

Na een paar minuten klikken op de website van uw Haagse afdeling stuitte ik al op ‘wordt vertegenwoordigt’ (ex-LPF’er Amy MacGillavry), ‘Rita Verdonk betekend voor mij’ (algemene beleidszaken-specialiste Penelope Marchena) en deze van hobbyvlieger Loet Donkers: ‘onze zuur verdiende belasting gelden onder valse voorwendselen naar Marokko of anderzijds sluist’ (spatie te veel en misplaatst gebruik van het woord anderzijds).

Verder moet iemand uw kandidaten bijbrengen dat beroepen doorgaans niet met hoofdletters worden geschreven (ex-wereldkampioen debatteren Arnoud Bakhuizen), dat het woord gedachtegoed geen spaties bevat (juriste Helene Vos-Van der Velden), dat na komma’s juist wél een spatie vereist is (bijna-vader Job Kersten), dat die spatie niet vóór maar ná de komma hoort (ex-VVD’er George de Ceuninck van Capelle), dat ook ‘Den Haag’ een spatie bevat – en twee kapitalen (algemene beleidszaken-specialiste Penelope Marchena), dat hygiëne met een trema wordt geschreven (bijna-vader Job Kersten) en dat het lukraak plaatsen van enters en spaties de leesbaarheid niet bevordert (driewielerentrepreneur Thomas van Thiel).

Nu zag ik dat in het colofon geen eindredacteur wordt genoemd. Via deze onsympathieke weg bied ik mijn diensten aan. Tegen een uurvergoeding van 175 euro (ex. btw) wil mijn hoofdredacteur mij vast wel verhuren. Mailt u hem even?  

Met vriendelijke groet,
Niek Stolker

Onderwerpen