Vrouwen gaan naar de dokter, mannen naar de kroeg

Els van Diggele 13 jan 2010 Politiek

Vrouwen die hun draai niet konden vinden in de mannenmaatschappij werden eeuwenlang voor gek verklaard. Tegenwoordig worden we gegijzeld door de farmaceutische industrie, zegt de Britse Lisa Appignanesi. Een gesprek over hysterie, koude baden tegen ‘de zenuwen’, en Marilyn Monroe. ‘Tegen echt psychisch lijden is niet altijd een remedie.’

U schetst in uw boek Gek, slecht en droevig een treurig beeld van vrouwen in uw boek.
“Helaas wel, ja. Vrouwen zijn eeuwenlang door mannelijke artsen behandeld, en niet altijd met evenveel begrip voor hun problematiek en voor hun worsteling in de maatschappij. Ik had gehoopt er andere diagnoses zouden worden gesteld nu er meer vrouwelijke artsen zijn, die de problematiek van vrouwen beter begrijpen. Maar vrouwen blijken soms bevattelijker voor een stoornis door bepaalde gebeurtenissen in hun leven, zoals de geboorte of de menopauze. Hormonen zorgen nu eenmaal voor stemmingswisselingen.”

Geven de huidige statistieken van psychische aandoeningen hogere percentages vrouwen te zien?
“Nauwelijks. Psychoses komen bij vrouwen maar 0,1 procent vaker voor, en bij depressies en angsten is het verschil zo’n 4 procent. Maar vrouwen gaan vaker naar de dokter en praten daarom ook makkelijker met een arts over hun gemoedstoestand. Mannen doen dat minder snel; ze kroppen hun gevoelens op of uiten ze in de vorm van agressie of door te gaan drinken. Vrouwen gaan naar de dokter, mannen naar de kroeg.”

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Reageer op artikel:
Vrouwen gaan naar de dokter, mannen naar de kroeg
Sluiten