Spring naar de content

Van godverdomme.nl tot allesoverkinderzitjes.nl: overheid legt honderden domeinnamen vast

Uit onderzoek van HP/De Tijd blijkt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken honderden domeinnamen heeft vastgelegd. Sommige daarvan (heilhitler.nl, ministerterhorst.nl en hebtualeennoodpakket.nl) lijken op het eerste gezicht logisch, andere minder (allesoverkinderzitjes.nl, godverdomme.nl en hetwordtmoeilijker.nl). “Bedrijven betalen tienduizenden euro’s om bestaande, ongebruikte namen vast te leggen, en onze overheid lijkt daar schaamteloos aan mee te doen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de domeinnamen zijn vastgelegd op verzoek van de Dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken. Uit de lijst blijkt dat het ministerie alvast rekening houdt met vervroegde verkiezingen; de namen verkiezingen2007.nl tot en met verkiezingen2016.nl zijn alvast vastgelegd. Volgens internetondernemer Danny Mekic van Domeinbalie.nl kleven er nadelen aan het beleid van het ministerie. “Er zijn namen geregistreerd die, logischerwijs, in de beleving van de rijksoverheid onttrokken dienen te worden van het registratieproces. Maar er zijn ook namen geregistreerd die, niet per se onttrokken zouden moeten worden, maar wel zijn vastgelegd door de overheid zonder dat deze namen actief gebruikt worden.”

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) beheert domeinnamen die eindigen op .nl en heeft een speciale voorziening zodat namen die bijvoorbeeld aan kinderporno zijn gerelateerd niet geregistreerd kunnen worden. Mekic: “De overheid heeft met de registratie van deze namen laten zien de regels van de SIDN niet te respecteren of daar niet mee bekend te zijn. Daar komt nog bij dat het vastleggen van deze domeinnamen de belastingbetaler geld kost.” Kortom, de overheid registreert actief domeinnamen terwijl dat niet nodig is. Mekic: “Ik voel me er als burger niet prettig bij dat de overheid deze domeinnamen in beheer heeft. Liever zou ik zien dat dit soort namen door niemand en definitief, dus ook niet door de overheid, vastgelegd en geregistreerd zouden kunnen worden. En daar is de SIDN voor, nu en in de toekomst.”

Maar de overheid legt ook domeinnamen vast die niet direct iets met haar taak te maken hebben. Wat te denken van academievoorhrm.nl en the-ict-job.nl? Mekic: “Wat is de overheid bijvoorbeeld van plan met de domeinnamen stopdebureaucratie.nl en bureaucratischgedoe.nl? Deze lijken mij niet geschikt voor een Postbus 51-reclame. Er is een grote schaarste aan het ontstaan in domeinnamen, het wordt voor consumenten en bedrijven steeds lastiger om een passende naam te bedenken. Deze namen lijken enkel te zijn vastgelegd om registratie door derden te voorkomen. Dat vind ik slechte zaak en absoluut niet in een vrije markt-economie passen. Bedrijven betalen tienduizenden euro’s om bestaande, ongebruikte namen vast te leggen, en de overheid lijkt daar schaamteloos aan mee te doen.” De volledige lijst domeinnamen vindt u [[download file=”2010-01/domeinen_minbzk.doc” icon=”” text=”hier” title=”” ]].