Ali Bouali

Ernest Marx 15 jan 2010 Leven

Ali Bouali (Zaanstad, 1981) is rapper, televisiepresentator en cabaretier. Hij toert door het land met zijn tweede theatershow, Wie Ali zegt moet B zeggen.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

In mijn hart voel ik me goed en weet ik dat ik blij en tevreden moet zijn. In mijn hoofd heb ik onrust en wil ik nog zoveel. Daar worstel ik nu mee. Ik zocht altijd naar aanzien en pragmatisch succes. Ik ben erachter gekomen dat het daar uiteindelijk niet om draait in het leven. Ik streef nu naar tevredenheid en innerlijke rust.

Wie zijn uw helden?

Stephen Covey, de schrijver van het boek The 7 Habits of Highly Effective People. Bij de meeste mensen is goed zijn voor anderen een bijzaak. Covey is succesvol en heeft van goed doen zijn werk gemaakt. Daarom is hij voor mij een grote inspirator.

Aan wie ergert u zich?

Het meest aan mezelf, wanneer ik me aan anderen erger die negatief in het leven staan.

Lijkt u op uw moeder?

Ik heb weleens daklozen mee naar huis genomen. Volslagen vreemden die ik een paar dagen bij mij thuis liet slapen. Mijn moeder zou hetzelfde kunnen doen. We hebben beiden een zwak voor de zwakkeren.

Wat is uw grootste angst?

Dat ik er aan het eind van mijn leven achter kom dat ik me heb laten leiden door angst. Ik heb nu een zoontje en wil voor hem een voorbeeld zijn. Ik ben soms bang dat uiteindelijk blijkt dat ik niet genoeg tijd voor hem had, of niet genoeg capaciteiten. Maar mijn angst voor die angst is groter.

Bidt u weleens?

Vijf keer per dag de salat.

Wat zijn uw dagdromen?

Als ik ‘s avonds moet optreden, ben ik daar de hele dag mee bezig. Ik visualiseer mijn volgende optreden, probeer me in te beelden hoe ik het nog beter kan doen dan de vorige keer. Ik ben continu in mijn hoofd bezig met hoe ik kan groeien.


Hoe moedig bent u?

Ik grijp snel in bij geweld op straat. Vooral omdat ik er vertrouwen in heb dat ik mensen kan kalmeren.

Bent u aantrekkelijk?

Qua uiterlijk volgens mij niet. Ik heb wel een goed gevoel voor humor, praat makkelijk en ben behulpzaam. Dat maakt mij misschien aantrekkelijk.

Bent u monogaam?

Ja.

Wat is uw definitie van geluk?

Er is kortetermijngeluk, als je bijvoorbeeld een doelpunt of een hit scoort. Daarnaast is er het soort geluk waarnaar ik nu op zoek ben: acceptatie en tevredenheid.

Waar schaamt u zich voor?

Sinds ik publiekelijk heb verteld dat mijn ene testikel kleiner is dan de andere, is er niets meer waarvoor ik me zou kunnen schamen.

Lijkt u op uw vrienden?

Ik heb vier diehard-vrienden die ik dagelijks zie. We houden allemaal niet van stappen. We drinken en roken niet, hebben een goede relatie met onze ouders en houden van voetbal. We vinden het fijn om bij elkaar te zijn en staan voor elkaar klaar

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Gisteren, bij een tv-programma waarin een vriendin van mij een DNA-test liet doen om er-achter te komen of haar vader wel haar echte vader was.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik overweeg een teenoperatie. Mijn grote teen wijst naar binnen en dat heeft invloed op hoe ik loop. Verder wil ik mijn neusschotje recht laten zetten zodat ik beter kan ademen.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn zoontje.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik heb altijd doelen voor ogen, en als mensen in mijn omgeving mijn enthousiasme niet delen, word ik ongeduldig en zet ik hen soms onder druk. .


Gelooft u in God?

Ja.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Dat hij een toegewijde vader en echtgenoot is.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Als ze haar moedertaak goed op zich neemt. Dat ze zorgzaam is.

Hoe ontspant u zich?

Door alles los te laten. Ik kan overal waar ik ben de knop in mezelf omzetten waardoor ik niets meer ben dan een ziel.

Wat is uw dierbaarste materiële bezit?

Hier kan ik geen antwoord op geven. Al het materiële is vergankelijk. Natuurlijk vind ik het erg als ik mijn huis zou kwijtraken. Maar het is niet het einde van de wereld.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Ik probeer altijd alles en iedereen te vergeven.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik, ondanks dat ik als artiest wat heb bereikt, nog steeds mijn bescheidenheid heb behouden en dicht bij mezelf sta. Als ik in tv-programma’s soms brutaal en opschepperig overkom, is dat slechts een rol die ik aanneem.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door geen al te hoge verwachtingen te hebben en situaties te accepteren zoals ze zijn.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik ervaar niets als een mislukking. Ik zie elke mislukking als een zegen, omdat je er een les uit kunt halen.

Wat is de beste plek om te wonen?

Waar het warm is en waar mensen het fijn voor elkaar proberen te maken.

Wat is uw devies?

Vraag je af of je de dingen die je nu doet ook zou doen als het geen aanzien of geld zou opleveren. Als het antwoord ‘ja’ is, ben je goed bezig.

Reageer op artikel:
Ali Bouali
Sluiten