Spring naar de content

Toptarief: Wouter Bos gaat voor Europees goud

Vice-premier en minister van Financiën Wouter Bos speelt met de gedachte om het toptarief van de inkomstenbelasting te verhogen naar zestig procent. Met dat tarief zou Nederland in Europa koploper worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Het idee om het toptarief van de inkomstenbelasting te verhogen naar 52 naar zestig procent – om zo de overheidsfinanciën weer op orde te helpen brengen – werd onlangs gelanceerd door PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer. Haar partijgenoot Bos noemde het voorstel gisteren in Buitenhof ‘een reële optie’. Wat hem betreft gaat het plan deel uitmaken van de kabinetsdiscussies die dit voorjaar moeten uitmonden in een integraal plan om de gevolgen van de kredietcrisis aan te pakken.

Als zo’n toptarief van zestig procent daadwerkelijk zou worden ingevoerd, wordt Nederland op het punt van de inkomstenbelasting koploper in Europa. Met het huidige toptarief van 52 procent, te betalen op het inkomen boven 54.367 euro, staat ons land momenteel nog derde in de Europese Unie, achter Denemarken (59 procent) en Zweden (55 procent), en één plaats boven Oostenrijk en België (beide 50 procent).

Onderwerpen