Spring naar de content

Marianne Thieme weet nog niet wat ze op 3 maart gaat stemmen

De Partij voor de Dieren doet in slechts zes gemeenten mee aan de raadsverkiezingen. Gevolg: tienduizenden dierenvrienden kunnen op 3 maart niet op hun favoriete partij stemmen, fractievoorzitter Marianne Thieme incluis. Een stemadvies wil ze echter niet geven. “GroenLinks is lang niet overal de meest groene partij.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Mevrouw Thieme, de Partij voor de Dieren doet op 3 maart alleen in Amsterdam, Apeldoorn, Buren, Den Haag, Groningen en Leiden mee aan de raadsverkiezingen. Is dat niet wat weinig voor een partij met twee Kamerzetels, een senator, negen Statenzetels en meer dan tienduizend leden?
“Bedenk wel: we zijn nog maar een jonge partij. Juist daarom willen we op een zo verantwoord mogelijke manier aan de raadsverkiezingen meedoen. Dat wil zeggen: alleen in gemeenten met genoeg kiezerspotentieel, voldoende ondersteuning voor de campagne en alleen in plaatsen waar zich capabele kandidaten hebben gemeld die we goed kennen. Dat is de beste manier om gedoe, ellende en problemen te voorkomen. Als we in meer gemeenten hadden meegedaan, zoals bijvoorbeeld Trots op Nederland doet, was het afbreukrisico veel te groot geworden.”

Heeft u een stemadvies voor al die supporters van de Partij voor de Dieren die in een gemeente wonen waar u niet meedoet?
“Daar krijgen we veel vragen over. Ons advies is dan: kijk goed naar de verkiezingsprogramma’s en let dan vooral op zaken als duurzaamheid, dierenwelzijn, natuur en milieu. Spreek de partijen daar desnoods op aan. Een stemadvies geven we niet, omdat er op die punten soms grote verschillen zijn per gemeente. GroenLinks bijvoorbeeld is lang niet overal de meest groene partij.”

U woont zelf in Maarssen en ook daar doet de Partij voor de Dieren niet mee aan de raadsverkiezingen. Wat gaat u stemmen op 3 maart?
“Goeie vraag. Ik weet het nog niet, ik moet me daar nog in verdiepen.”

Kunnen we het CDA alvast wegstrepen? Want die partij is met name in plattelandsgemeenten altijd voor megastallen en dergelijke.
“Klopt. De kans dat ik CDA ga stemmen is nihil.” 

Op hoeveel zetels rekent u op 3 maart?
“Dat is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Ik denk tussen de zes en tien.”

Jammer trouwens dat Dieren geen zelfstandige gemeente is. Zou wel komisch zijn geweest als uw partij daar had meegedaan.
“Haha. Ja, jammer hè. En wat dacht je van Beesd of Duiven?”

Onderwerpen