Met z’n allen undercover

import de kring 22 jan 2010 Cultuur

Heeft HP/De Tijd met zijn undercoveractie bij de PVV andere weekbladen afgetroefd? Die vraag dringt zich op nu blijkt dat ook weekblad Panorama tot tweemaal toe heeft geprobeerd een stagiair undercover te krijgen bij de partij van Geert Wilders.

Chef-redactie Vico Olling vroeg in de zomer van 2008 student journalistiek Roy Leeman (nu 25 jaar) al vóór zijn stage bij het blad of hij wilde infiltreren bij de PVV.

De Volendammer Leeman kwam – net als HP/De Tijd-stagiaire Karen Geurtsen – terecht bij Kamerlid Raymond de Roon.

“Ik vroeg hem of je heel erg into de PVV moest zijn om stage te lopen,” herinnert Leeman zich. Dat hoefde niet, aldus De Roon.

Na overleg met Olling besloot Leeman om af te zien van zijn infiltratie. “Ik dacht dat ik te weinig ervaring had en wilde liever een tijdje op de redactie meedraaien. Nu ik de impact van Karens verhaal zie, heb ik spijt als haren op mijn hoofd.” Leeman is inmiddels afgestudeerd en redacteur bij de Haarlemse uitgeverij EssensiE. De identiteit van de andere wannabe-infiltrant van Panorama is niet te achterhalen.

De gedachte dat meerdere tijdschriften tegelijk een undercoveractie planden, is zo gek nog niet. In 1994 bleken liefst dríe weekbladen tegelijk een journalist binnen de gelederen van de Centrum Democraten te hebben. Behalve De Groene Amsterdammer-stagiair Kees Kooiman ook Bas van Hout (Panorama) en Peter Rensen (Nieuwe Revu). Laatstgenoemde kapte zijn undercover- actie vroegtijdig af omdat hij via een telefoontje naar de stagecoördinator ontdekte dat Kees Kooiman óók infiltrant was. Om De Groene vóór te zijn met publiceren, stopte Rensen eerder. Daardoor won Nieuwe Revu de wedloop; Panorama en De Groene Amsterdammer werden gedeeld tweede (ze publiceerden in dezelfde week).

Rensen schreef een boek over zijn undercovertijd (Dansen met de duivel). Zijn conclusie daarin: “Zelf vond ik het onthutsend om te merken dat de CD er sinds haar bestaan in is geslaagd een gematigd imago op te bouwen, terwijl de partij bevolkt wordt door een mengelmoes van fascisten, nazi’s, criminelen en tuig.”

Reageer op artikel:
Met z’n allen undercover
Sluiten