Tang wilde opstappen

import haagse post 22 jan 2010 Politiek

Door het rapport van de commissie-Davids sneeuwde er vorige week een ander rapport onder: dat over het lekken van de Miljoenennota. Wat blijkt? Tweede Kamerlid Paul Tang (PvdA) wilde opstappen nadat hij de Macro Economische Verkenning (MEV) had gelekt aan RTL Nieuws. Hij bood zijn ontslag aan bij partijleider Wouter Bos. De deconfiture van het Kamerlid blijkt gebaseerd te zijn op een weddenschap met een journalist van RTL Nieuws.

Dat staat in het rapport van de Commissie Prinsjesdag-stukken, die op verzoek van het presidium van de Tweede Kamer onderzoek deed naar het uitlekken. Het rapport leest als een spannend jongensboek. De dagen voor Prinsjesdag had Tang een weddenschap afgesloten met RTL Nieuws. Als RTL de Miljoenennota in bezit wist te krijgen, zou Tang de MEV doorspelen. Naar eigen zeggen sloot Tang de weddenschap af ‘uit ergenis’ over het vroegtijdig bekend worden van Prinsjesdagstukken. Tsja.

Op zaterdag 12 september sprak Tang af met een RTL-journalist op een parkeerplaats van het A4-restaurant in Nieuw-Vennep. Diezelfde avond vond Tang het document weer terug in zijn brievenbus. Tang had alleen geen rekening gehouden met de frisse jongens en meisjes van opinieweblog GeenStijl. Want de volgende dag toonden die haarfijn aan dat de PvdA de bron van het lek was. Na overleg met zijn vrouw besloot Tang dat het zo niet langer kon doorgaan. Hij belde ‘s avond met Wouter Bos om zijn ontslag in te dienen, maar die weigerde dat te aanvaarden. De rest is geschiedenis. Nadat Tang zijn fout aan de rest van de fractie had opgebiecht, kreeg hij straf: hij mocht een maand lang geen financieel woordvoerder zijn.

Reageer op artikel:
Tang wilde opstappen
Sluiten