Spring naar de content

Elsbeth Etty vreest ‘oorverdovende demagogie’ bij PowNed en WNL

Elsbeth Etty bindt er wederom geen doekjes om: “Meer pluriformiteit leidt tot oorverdovende demagogie.” De NRC-columniste zet vandaag haar vraagtekens bij de inhoud van de nieuwsprogramma’s van Telegraaf-omroep WNL en PowNed, het televisie-nageslacht van shockblog GeenStijl. Propaganda, de Tweede Wereldoorlog én tirannie komen weer vrolijk voorbij zetten in haar pennenvrucht. Worden WNL en PowNed de vehikels van een charismatisch leider, vraagt ze zich af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Etty is erg benieuwd naar de inhoud van de nieuwsprogramma’s van de nieuwe omroepen. Ze verwacht ‘activistische journalistiek – een niet primair op nieuws gericht programma, maar ‘op een ideologische doelstelling’.
Nog net voor het einde van de eerste alinea is het al raak met de eerste Tweede Wereldoorlog-verwijzing: “WNL krijgt de ochtenden (het programma gaat Nederland wordt wakker heten, wat bij historisch onderlegde figuren een associatie oproept met Deutschland Erwache) en PowNed ‘gaat los’ op Nederland 3.”

Over de zender van Dominique Weesie laat ze zich ook niet bepaald vleiend uit. “De omroep beroemt zich erop een minister (Vogelaar red.) te hebben verjaagd, wat mogelijk waar is, maar op welke leugen zij was betrapt, of welk frauduleus handelen PowNed op het spoor was gekomen, hebben we niet mogen vernemen. Geen nieuws, maar stemmingmakerij is het recept.”

Hoe eng is stemmingmakerij? Worden WNL en PowNed de vehikels van een ‘charismatische leider’, zoals ze bevroedt? Blinken de zender binnenkort uit in het ventileren van systeemhaat? Vooralsnog krijgen zij het ‘voordeel van de twijfel’ van Etty. Maar alweer een alinea later vreest  ze voor ‘oorverdovende demagogie in plaats van grotere pluriformiteit’. Maar wat gaan WNL en PowNed brengen? Nieuwsprogramma’s met enquêtes? Of  ‘propaganda  die de mensheid verdeelt in vrienden en vijanden’? We gaan het zien!