Spring naar de content

De grote oranje enquête

Hoe denken de lezers van HP/De Tijd en de bezoekers van de website www.hpdetijd.nl over koningin Beatrix en de overige leden van de koninklijke familie? Wie moet de majesteit wanneer opvolgen? Moet de constitutionele monarchie verdwijnen als Beatrix afstand doet van de troon? Welke affaires hebben het Koninklijk Huis in 2009 geen goed gedaan? Hoe kijkt de koningin aan tegen de politieke partijen en haar eigen rol in de parlementaire democratie? Luister! (En huiver…)

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

1. Moet koningin Beatrix blijven?
Koningin Beatrix moet dit jaar nog aftreden. Vindt maar liefst 50,2 procent van de deelnemers aan het onderzoek. En als ze dat niet doet (wat gefluisterd wordt sinds de affaire met de villa van haar oudste zoon in Mozambique en de opkomst van Geert Wilders’ PVV in de opiniepeilingen), dan moet ze ook meteen nog lange tijd blijven. Want op de tweede plaats antwoordde u: 2015 of later (26,2 procent). De tussenliggende jaren, 2011 tot en met 2014, scoorden tien procent of minder.

Dat u Beatrix op korte termijn richting een welverdiende oude dag wil sturen, komt niet doordat u vindt dat ze zo fantastisch functioneert als ceremoniële leider van het land. Een magere 5,6 geeft u haar op haar tussenrapport. En liefst 36,0 procent deelt een 4 of lager uit als rapportcijfer.

De opvolging van Beatrix mag dan voor de Nederlandse wet een gevalletje appeltje-eitje zijn, voor de deelnemers aan onze enquête ligt dat toch wat genuanceerder. Volgens 65,5 procent is de kroonprins namelijk niet rijp voor het koningschap als dat hem binnen drie jaar in de schoot wordt geworpen (28,3 procent denkt van wel). En het wordt nog erger: Willem-Alexander is überhaupt niet geschikt voor het koningschap. Slechts 34,3 procent van de deelnemers meent dat hij de aangewezen man is om zijn moeder op te volgen. Dat is ver achter ‘iemand anders’, waar 51,6 procent voor kiest. Prins Constantijn, de jongste broer van Willem-Alexander, komt bij de vraag naar de naam van het toekomstige staatshoofd nog tot 12,0 procent. Ook prinses Amalia krijgt enkele stemmen als opvolgster van haar oma, goed voor 1,2 procent. Dat zou, zeg maar, het Britse model zijn…

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week