Een opmerkelijke Kamervraag over Beatrix

import haagse post 29 jan 2010 Politiek

De opmerkelijkste Kamervraag ooit gesteld over ons staatshoofd kwam uit de koker van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Begin vorig jaar mocht de kersverse minister van Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) deze beantwoorden: “Wist u overigens, toen u op vrijdagochtend 14 november 2008 door Hare Majesteit de Koningin benoemd werd tot minister, dat ook zij een dubbele nationaliteit heeft?”

Het verhaal over de vermeende dubbele nationaliteit van koningin Beatrix gaat al langer. Volgens sommigen kan zij door haar afstamming van prinses Sophia, keurvorstin van Hannover, de Britse nationaliteit claimen. De koningin zou dat echter nooit hebben gedaan. Ze geldt wel als – voor wat het waard is – 942ste in de lijn van opvolging van de Britse koningin Elizabeth.

Hoe dan ook, Van der Laan hulde zich toch enigszins in schimmen. Zijn antwoord was namelijk: “Koningin Beatrix beschikt over de Nederlandse nationaliteit.” Wat strikt genomen geen volledig antwoord op de vraag van Dibi was. Die laatste liet het hier echter bij zitten. En dat terwijl in 2007 in de Tweede Kamer ophef was ontstaan over de dubbele nationaliteit van de PvdA-bewindslieden Nebahat Albayrak (Turkije) en Ahmed Aboutaleb (Marokko).

Bij prinses Margriet werd er overigens alles aan gedaan om te voorkomen dat zij met een dubbele nationaliteit werd opgescheept. Margriet werd in 1943 geboren in Canada. De kamer waar zij ter wereld kwam was op dat moment tijdelijk onttrokken aan de Canadese wet, waardoor werd voorkomen dat de boreling de Canadese nationaliteit kreeg.

Reageer op artikel:
Een opmerkelijke Kamervraag over Beatrix
Sluiten