Oranje zakdoek

Joris Boddaert 29 jan 2010 Cultuur

Dertig april gaat bij mij steevast de Nederlandse vlag in top. Mijn Zeeuwse vlaggenmast is 5,5 meter hoog; er is dikwijls wind. Het rood-wit-blauw tekent fraai af langs de polderdijk. Die dag denk ik amper aan Beatrix of andere leden van het Koninklijk Huis. Dat is gelukkig ook niet verplicht. De vlag op Koninginnedag is een symbool van onze Nederlandse eenheid in vrijheid. Jawel, ik drink ná de koffie een oranjebitter. Waarom? Nederland = Oranje, dat weet toch iedereen.

Half juni zullen wij op de buis weer duizenden dwazen, gekleed in oranje, in Zuid-Afrikaanse stadions zien juichen. Als één blok zullen wij dan achter onze elf nationale helden staan. ‘Onze’ voetballers dragen op het veld áltijd iets oranjekleurigs: shirt, broek of kous. Op 30 april ben ik ook van oranje. Een stukje linnen op de borst, een oranje zakdoek of desnoods T-shirt in die kleur.

Waarom? Tja, in 2013 vieren wij tweehonderd jaar koningschap van de Oranjes. Dat is toch práchtig! Zo’n mooi symbolisch keurmerk moet je handhaven, dat begrijpt ieder weldenkend mens. Het zou dom zijn om het Koninklijke Huis af te schaffen. Natuurlijk is er het nodige aan te merken op vertegenwoordigers (lees: uitdragers) van onze nationale brand, maar dat mag verder geen naam hebben. Beatrix is een beschaafde vrouw, en niemand kan ontkennen dat zij haar (best lastige) taak naar behoren volbrengt.

Over haar opvolger, zoonlief Willem-Alexander, heersen terecht de nodige twijfels. Een vriendelijke jongen, die echter niet goed lijkt te beseffen wat voor een pittige klus hem te wachten staat. Het is natuurlijk bizar om een rechtszaak tegen een weekblad te beginnen vanwege het plaatsen van een onschuldige privéfoto. Je als kroonprins met dergelijke pietluttige details bezighouden, is niet handig.

Bij Willem-Alexander heb ik vaak het gevoel dat hij weinig begrijpt van het gewone, het alledaagse. Waarom een vakantiehuis in Mozambique of Argentinië? Is er iets mis met de Zeeuwse kust of de Waddeneilanden? De kroonprins slaat regelmatig net eventjes de plank mis. Jammer maar helaas. Hij zou verstandig zijn, als het zover is – 2013? – het koningschap meer symbolisch uit te dragen. Als koning moet hij het wekelijkse overleg met onze MP schrappen. Hij moet er een driewekelijks gesprek van maken. Heus, dat is voldoende. En verder? Véél linten doorknippen en het ‘meedenken’ binnen de regering beperken. Met Willem-Alexander als een bescheiden, vriendelijke koning op de achtergrond zal ons koningshuis nog decennialang meegaan. Het grappige van alles is dat wanneer het onverhoeds mis mocht gaan, oranje tóch onze nationale kleur blijft…

Reageer op artikel:
Oranje zakdoek
Sluiten