Pienter prinsesje

import de kring 29 jan 2010 Cultuur

Pikant gerucht: prinses Amalia (6) sloeg onlangs een klas over op de Bloemcampschool. Dat is op zich niet wereldschokkend, ware het niet dat haar moeder, prinses Máxima, zou hebben gevraagd of twee vriendinnetjes méé mochten. Wel zo gezellig voor de slimme prinses.

Een zegsman van de openbare school in Wassenaar-Zuid ontkent ten stelligste dat Máxima zich met het selecteren van slimme scholieren zou bemoeien (“Mevrouw van Oranje vraagt ons niets”), en verwijst ons voor verdere vragen door naar de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Die bevestigt dat ‘een groepje leerlingen’, waaronder Amalia, is overgezet.

Overzetten, is dat wat anders dan overslaan? Jawel, want overslaan kan alleen in de zomervakantie, overzetten kan ook gedurende het schooljaar. “Jaarlijks wordt een groepje leerlingen eerder overgezet, het is dus niet ongebruikelijk,” aldus de RVD. “Dat zijn kinderen van wie de school vindt dat ze beter wat sneller kunnen instromen.”

Heeft de prinses der Nederlanden haar overzetwensen nog kenbaar gemaakt? “De vraag komt niet vanuit de ouders, maar is geïndiceerd door de school op basis van bevindingen. Prinses Amalia behoort tot dit groepje leerlingen.”

Voordat de prinses in december 2007 naar de Bloemcampschool ging, speculeerde dagblad Trouw al over het niveauverschil ten opzichte van klasgenootjes: “Ze heeft op andere kinderen wellicht een voorsprong, omdat ze tweetalig wordt opgevoed. Prinses Máxima spreekt consequent Spaans met haar, Willem-Alexander Nederlands. Door de vele buitenlandse bezoekers thuis heeft Amalia ook al een beetje Engels opgepikt.”

De Bloemcampschool telt zo’n vierhonderd leerlingen, verdeeld over zestien groepen (25 per groep). Daarmee is het niet de meest elitaire school van Wassenaar. Dat is de Kievietschool met klassen van zo’n tien scholieren.

Reageer op artikel:
Pienter prinsesje
Sluiten