Spring naar de content

Dorpsfeest in New York

Lucinda Williams, Amos Lee, Shelby Lynne, Ricky Lee Jones e.a. The Village: A Celebration of the Musis of Greenwich Village. 4 sterren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Greenwich Village: er is geen stadwijk op de wereld die zo diep in nostalgie is gedompeld als deze oase van kunst in New York City. Eind jaren vijftig en begin jaren zestig was The Village de plaats waar 'het' gebeurde. Wat muziek betreft, is het noemen van de naam van Bob Dylan genoeg om te weten wat er met 'het' wordt bedoeld: op de podia van The Village weerklonk de stem van een nieuwe generatie. Een van de eerste podia was The Bitter End, een club die in 1961 werd geopend en bijna vijftig jaar later nog steeds hip and happening is.

The Village: A Celebration of the Music of Greenwich Village bestaat uit een handvol liedjes die The Bitter End destijds in vuur en vlam zetten - en het is geen toeval dat Dylan met vijf stukken de hofleverancier van dit album is.

Oorspronkelijke versies zijn op dit eerbetoon niet te vinden, maar covers op het scherp van de snede snijden tot op het bot van iedere song. Zo zingt Ricky Lee Jones Subterranean Homesick Blues, Lucinda Williams Positively 4th Street en Shelby Lynne Don't Think Twice It's Alright. Jammer dat de vrouwen die destijds het gezicht van de The Village bepaalden maar magertjes vertegenwoordigd zijn op het album. Met Both Sides Now van Joni Mitchell houdt het wel op. Verder moeten we het doen met de liner notes van Suze Rotolo, die ons vertelt hoe fantastisch 'het' destijds allemaal was.

Onderwerpen