Spring naar de content

Matten rond de Meijboom

Zouden de relschoppers van Hoek van Holland zich nou verkneukelen over het vertrek van Aad Meijboom, korpschef van de politie Rotterdam? Zeker, hij is de grootste vis die ze tot nu toe gevangen hebben, en dat zal ongetwijfeld een bepaalde voldoening schenken. Eerder ‘sneuvelden’ al de operationeel commandant en de algemeen commandant, en kregen zes dienders een zogeheten aantekening: twee van hen zijn inmiddels weg bij de Rotterdamse politie, en te vrezen valt dat het daarbij niet blijft. Maar zou het de hardcore relschoppers werkelijk bevredigen? Want is de politie, is het gezag met al z’n wettelijke en maatschappelijke beperkingen, eigenlijk wel een volwaardige tegenstander voor een knokpartij? Zouden de jongelui niet meer behoefte moeten hebben aan een confrontatie die het niveau van het aloude Agentje Pesten overstijgt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Vechtpartijen à la de strandrellen van Hoek van Holland, zijn van alle tijden. Volgens Rámon Spaaij, hooligandeskundige, werd er in Groot-Brittannië in de negentiende eeuw al soms flink gevochten bij voetbalwedstrijden en andere evenementen. Veelal ontstonden die matpartijen spontaan. De relletjes van heden zijn dikwijks goed georganiseerd en geritualiseerd. Op zichzelf hoeft daar weinig mis mee te zijn: op zekere leeftijd hebben jongeren (jongens) nu eenmaal grote behoefte om hun fysieke krachten te meten, om zich in deze overgeorganiseerde, veeleisende samenleving af en toe te laten gaan. Maar het zou hen sieren als ze in het vervolg een opponent uitzoeken die bij voorbeeld van min of meer dezelfde leeftijd is en die wordt gedreven door hetzelfde soort driften.
Misschien zou burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, ter ere van zijn korpschef, een Meijboom-dag moeten organiseren, op 22 augustus bij voorbeeld, de dag van de strandrellen in Hoek van Holland, ergens op een stuk land dat nog ontgonnen moet worden, en waar allerlei groepen jongelui zich te buiten mogen gaan: skinheads, Marokkaanse jongens, Antillianen, krakers, voetbalsupporters, hockeyers, Molukkers, antifascisten, antiglobalisten, autonomen, studenten, nerds of noem maar op. Iedereen is welkom, maar deelname is geheel voor risico. En de politie en de ME ontbreken. Er staan alleen ambulancehelikopters in de buurt voor de zwaarste gewonden en de stervenden.

Onderwerpen