Spring naar de content

Open Brief: Beste Francisco

Het VARA-opinieweblog Joop publiceerde gisteren een artikel over Beter Onderwijs Nederland, haar voorzitter Ad Verbrugge en de vermeende PVV-sympathieën van die laatste. HP/De Tijd-redacteur Bas Paternotte stoort zich aan de toonzetting, vermoedt een gevalletje karaktermoord en stuurt daarom een open brief aan Joop-baas Francisco van Jole. “Denk je nou écht dat Verbrugge tientallen miljoenen moslims wil deporteren? De man luistert naar Bob Dylan en David Bowie en is fan van Star Trek!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Beste Francisco, 

Aangezien de redacteuren van Joop, gelijk het door jou vermaledijde opinieweblog Geenstijl, anoniem hun artikelen publiceren schrijf ik jou maar aan. Ik weet dus niet wie onderstaand artikel geschreven heeft, maar jij bent het gezicht van de troupe, dus vandaar.

Het gaat mij om het artikel ‘Is Beter Onderwijs Nederland PVV-club geworden?’  En dan met name het intro. Daar valt te lezen: “Ad Verbrugge zei in NRC wel wat in de PVV-visie op onderwijs te zien, maar weerspreekt dat hij ook op andere vlakken heult met PVV” Dat woord ‘heult’ val ik dus over, vandaar de cursivering. Kijk even met mij mee in de Dikke Van Dale:

Ervan uitgaande dat je niet doelt op het edele knikkerspel vermoed ik dat je het woord gebruikt zoals bedoeld in de vierde uitleg. Ik citeer:

4. gemene zaak maken, syn. samenspannen: met de vijand heulen, in verbinding staan met de vijand en deze hulp verlenen.

Kortom: collaboratie.

Ik heb eens even gekeken wie die Ad Verbrugge is. Hij is hoofddocent sociale en culturele filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij dus voorzitter van Beter Onderwijs Nederland (BON). Een belangenorganisatie die zich inzet voor het onderwijs in Nederland. In grote lijnen komt het er, geloof ik, op neer dat ze het onderwijs in Nederland te grootschalig vinden. Ze zijn ook een gesprekpartner van minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA). Op zaterdag 26 januari 2008 opende Plasterk een symposium van BON bij de Vrije Universiteit. Hij pleitte in zijn toespraak voor ‘meer Theo Thijssen en minder Kees Boeke’. De klassieke onderwijzer uit de vroege twintigste eeuw spreekt hem meer aan dan de radicale onderwijsvernieuwer uit Bilthoven. Wel waarschuwde hij zijn gehoor voor nostalgie. “Je kunt jongeren van nu niet meer lesgeven zoals toen, maar wat meer structuur in het onderwijs kan geen kwaad.”

Terug naar Verbrugge, terug naar de kern. In NRC/Handelsblad zei hij zaterdag dat hij er ‘niet rouwig’ om zou zijn als de PVV aan de volgende regering deel zou nemen. De PVV zou namelijk in het onderwijs willen ingrijpen op een manier die de organisatie ‘sympathiek is’. Die opmerkingen kostten de vereniging vijf opzeggingen van de 5000 leden. Da’s dus 0,1 procent.

Hij heeft, zoals jij ook meldde op Joop, zijn opmerkingen gisteren in datzelfde NRC verduidelijkt: “In een reactie zegt Verbrugge dat BON een “politiek neutrale vereniging” is, die alle partijen, dus ook de PVV, probeert te overtuigen van haar standpunten. Als de PVV standpunten van BON overneemt, aldus Verbrugge, is dat prima. Bovendien zegt hij alleen te hebben gesproken over de onderwijsstandpunten van de PVV, niet over het hele partijprogramma. “Zo vind ik de door Geert Wilders voorgestelde ‘kopvoddentaks’ bespottelijk.””

Waarom, leg mij uit waarom, gebruik jij een beladen werkwoord als heulen om de mening van deze Verbrugge weer te geven? Dat roept, en dat weet je, associaties op met de Tweede Wereldoorlog, landverraders en de jodenvervolging. Dat blijkt ook uit het citaat dat in het Joop-artikel staat van ScienceGuide:  “Onhelder is of Verbrugge ook de deportatie van tientallen miljoenen moslims – onder wie tienduizenden scholieren en studenten uit het Nederlandse onderwijs – zo’n sympathiek ingreep vindt.” Cursivering wederom van mij.

Jeetje Francisco, hoe selectief wil je shoppen? Denk je nou écht dat Verbrugge tientallen miljoenen moslims wil deporteren? Natuurlijk niet. De man luistert naar Bob Dylan en David Bowie en is fan van Star Trek!

Toen jij met Joop begon schreef je in je eerste editorial: “Joop wil ook een plek zijn waar iedereen vrijuit zijn mening kan geven zonder het risico te lopen verketterd te worden.”

In mijn optiek ben jij Verbrugge juist aan het verketteren. Je schrijft dat hij ‘in opspraak’ is geraakt. De enige die dat zegt is Francisco van Jole! Komt dat omdat Verbrugge een deel van het gedachtengoed van de PVV onderschrijft? Of milder: daar sympathie voor koestert? Jouw verhaal heeft niks te maken met ‘Joop wil graag een levendig, scherp debat losmaken’. Eerder met karaktermoord. En dat vind ik niet zuiver. Maar ik kan het mis hebben, misschien is dit wat de VARA bedoelt met ‘verschilllig’?

Benieuwd naar je reactie en groet!

Bas Paternotte

HP/De Tijd

P.s. Je weet wat Geert Wilders van HP/ De Tijd [[popup file=”2010-02/cover_hp_wilders.jpg” description=”denkt” align=”inline” ]]. Dus niet gaan roepen dat ik óók tientallen miljoenen moslims wil deporteren.