Spring naar de content

Climate-gate: stom, stom, stom

Er staan fouten in de rapporten waarop politici hun maatregelen tegen klimaatverandering baseren. Dat is oerstom, maar hoe belángrijk is het?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Traa

Wat is er loos?
De klimaatwetenschap ligt onder vuur. In de rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN, waarop politici hun milieumaatregelen baseren, staan fouten over de stand van het klimaat. Een aanname dat de gletsjers in de Himalaya door de opwarming van de aarde al rond 2035 verdwenen zullen zijn, bleek gebaseerd op één citaat van een onderzoeker in een Brits populair-wetenschappelijk blad. Gegevens over smeltend ijs in de Alpen, de Andes en in Afrika zijn deels onleend aan een afstudeerscriptie van een student en een artikel in een blad voor bergbeklimmers. Erger nog: opmerkingen van onderzoekers dat het jaartal 2035 niet kon kloppen, werden terzijde geschoven. Eerder al kon uit gelekte e-mails van Britse klimaatonderzoekers worden opgemaakt dat ze de uitkomst van hun werk manipuleerden. Vorige week bleek dat het IPCC (dat in 2007 samen met Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede kreeg) ten onrechte veronderstelt dat 55 procent van Nederland onder de zeespiegel ligt. Dat moet 26 procent zijn.

 Oei.
Ja, dat is wel iets meer dan een beetje stom. Minister Jacqueline Cramer van Milieu reageerde dan ook furieus: ze verklaarde geen fouten meer te zullen accepteren. Klimaatsceptici – mensen die nog steeds ontkennen dat de mens bijdraagt aan de opwarming van de aarde – beleven hoogtijdagen. Voor hen is het nu volkomen duidelijk dat de IPCC-rapporten onbetrouwbaar zijn. Wat de PVV betreft moet het IPCC zijn Nobelprijs acuut inleveren. De VVD wil de maatregelen van de Deltacommissie uitstellen tot er meer duidelijkheid is. De voorzitter van het IPCC, de Indiër Rajendra Pachauri, veroordeelde de gletsjerfout. Hij zal zich echter ook wel hebben gerealiseerd dat er de komende tijd nog veel meer vraagtekens zullen worden gezet bij ‘zijn’ cijfers. Critici zullen nog eens met de stofkam door de rapporten heen gaan. Minister Cramer heeft het Planbureau voor de Leefomgeving opdracht gegeven dit namens Nederland te doen.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen