Spring naar de content

Schapenstaart

Miranda Beems is zo'n beetje beschermvrouwe van de Hongaarse wijn in Nederland. Makkie voor haar, zou je zeggen, want meer dan stierenbloed en tokaji zal dat toch niet om het lijf hebben. Maar dat is een lelijke misvatting. Nu hebben autochtone druiven, bijzonder terroir en vooral ook kwaliteit behoorlijk te lijden gehad van de zegeningen van de communistische heilstaat. Maar nadat de Muur was gevallen en het IJze- ren Gordijn aan de kant was geschoven, kon- den individuele producenten weer laten zien wat ze in huis hadden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

En dat is veel meer dan het voornoemde duo. Ik proefde bijvoorbeeld opwindende wijnen uit Villány, Somló en Balaton. Gemaakt van kadarka, hársvelu, cserszegi fuszeres, druiven die klinken als een zigeunerorkest. Ofschoon dat namen zijn die een snelle internationale doorbraak in de weg staan, zet Hongarije niet extra in op de internationale druivenrassen. Richárd Nemes, directeur van het promotiebureau Wines of Hungary, zegt daarover in de special die het blad Perswijn aan het wijnland wijdde: "Dat zijn weliswaar blijvers, maar er zijn duidelijke aanwijzingen voor een groeiende belangstelling voor lokale eigen rassen."

Daartoe behoort ook de juhfark, vrij vertaald 'schapenstaart'. Een druif die de hoofdrol opeist in de Kreinbacher Nagy Somlói 2007 (€12,50). Het is de lokale held die vaste grond onder de voeten heeft gekregen op een oude vulkaan, terroir dat een jaar of twintig geleden herontdekt is. Blij toe, want er is sprake van een bijzondere wijn. Met ingetogen, bijna voorzichtig geel fruit. Bloesem, een partje perzik, wat mandarijn, mineralen - hoe kan het anders met een vulkaan als roots - en een snippertje notigheid dankzij een lagering op vijhonderdlitervaten van Hongaars eiken. In eerste instantie lijkt het wijn vol schuchterheid. Maar dan komt dit wit tot volle wasdom en verrast je. Als een puberdochter die plots in haar galajurk en op hoge hakken de kamer in komt en vraagt: "Pap, wat vind je?'" Tja, wat moet je dan zeggen? "Lekker?"

Miranda Beems Wijnimport. www.wijnadvies.com.

Onderwerpen