Spring naar de content

Twee druppels water

Dijkgraaf: 8.19,2…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom: Hou maar een tientje af.

Dijkgraaf: In Davos…

Blijboom: Een ogenblikje. Zitten we nu niet heel erg langs elkaar heen te zwetsen? Sorry, waar heb jij het over?

Dijkgraaf: Het wereldrecord. In Davos. 8.19,2. Van Siem.

Blijboom: Schaatsen, schaatsen… Ik dacht dat de beroepscynicus Dijkgraaf zich deze week wel zou verkneukelen over de nederlaag van Raemon Sluiter in de kwalificatieronde van het ABN Amro-tennistoernooi. Om onze lezersfijntjes zuigend te wijzen ophet allertreurigste fenomeen uit de sport, zijnde de mislukte comeback.Gelukkig heeft die Sluiter nog genoeg succes met dat bandje waarvan ie zanger is. Kom, hoe heet dat ook alweer? Oh ja, Kane. En wat dat schaatsrecord betreft: daar heb je me mee. Geen idee wie of wat die Siem is. Ik ken Siem de Jong, maar dievoetbaltbij Ajax. En Siem Wellinga was ooit een heel behoorlijke scheidsrechter. Kom op, wat probeer je me duidelijk te maken?

Dijkgraaf: Siem Heiden, Blijboom. Ome Siem. De neef van mijn oma van moederskant. Ga je verder zelf even googelen, cultuurbarbaar?

Blijboom: “Simon (Siem) Heiden (IJsselmonde 12 maart 1905 – Rotterdam, 3 augustus 1993) was een Nederlands schaatser. Hij was lid van de eerste Nederlandse olympische ploeg die deelnam aan de Winterspelen. (-)Samen met Wim Kos vertegenwoordigde Heiden het schaatsende deel van de ploeg. Omdat de Nederlandse officials in het hotel de bedden bezetten, moesten Heiden en Kos in Sankt Moritzop de grond en in de badkuip slapen. (-)Op de 5000 meter zette hij zijn beste prestatie neer, door als elfde te eindigen. Deze afstand was zijn favoriet,blijkt ook uit het wereldrecord dat hij vestigde in 1933. In Davos reed hij het drie jaar oude record van de Noor Ivar Ballangrud uit de boeken. Met 8.19,2 was hij ruim twee seconden sneller dan de Noor.” Verrek, daar had jij het net over! “Siem Heiden redde mogelijk een prins het leven. Tijdens de Spelen in Sankt Moritz vonden hij en Kos na een vrolijk samenzijn na de 5000 meter de in kennelijke staat verkerende en onderkoelde Prins Hendrik en redden hem van een mogelijke bevriezingsdood. Hij had het van de prins-gemaal overigensniet verdermogen vertellen.” En dat, Dijkgraaf, krijg ik nú te horen, twee weken ná HP’s Oranjespecial? Maar vooruit, wat moet je verder met die Heiden? En was hetbehalve familie van jou, ookfamilie van Eric?


Dijkgraaf: Daar wilde ik naartoe. De grootste olympische schaatser ooit, Eric Heiden, die van vijf keer goud in 1980 in Lake Placid, is dus inderdaad familie van onze Olympische held Siem Heiden. En dus, Blijboom, dus ben ík familie van de grootste olympische schaatser ooit. Nu viel er in mijn jeugd met schaatsen nog geen droog brood te verdienen, dus mijn moeder heeft me dit pas verteld nadat ik mijn HEAO-diploma had behaald, in 1982. En toen was het te laat om alsnog schaatser te worden. Anders hadden die Spelen van 1984 in Sarajevo dus héél anders kunnen uitpakken voor de Nederlandse olympische equipe. Núl medailles, weet je nog? Chef de mission Tjeerd van Wimersma Greidanus had góud in handen kunnen hebben. Maar hij wist het niet. En ik ook niet. Dus nu snap je waarom ik last heb van een iets verhoogde hartslag deze week. Het lééft bij mij, die Winterspelen. Het zit in m’n bloed, snap je?

Blijboom: Tja, zo lust ik er nog wel eentje! Als jij Thea ooit verlaten zou hebben voor Ria Visser, dan had je nu kunnen zeggen: “Mijn vrouw heeft een zilveren plak.” Dit gaat me echt te ver, hoor. Heel gek, maar ik zie jou vreemd genoeg niet pootje over gaan in de binnenbocht, haha. In de buitenbocht trouwens ook niet. Zou je die bril op hebben gehouden, tijdens je recordjacht in Sarajevo? Hahaha, hou op met me, hoor! Man, ik krijg buikpijn van het lachen. En dan metde bontmuts van Kees Verkerk op het ereschavot? Hahaha,ik hou het niet meer!

Dijkgraaf: Als ik wat meer Marokkaans bloed in mijn aderen zou hebben gehad, had ik nu om respect gesist, makker. Ik kan je maar één ding vragen: volg de komende Spelen, wacht op het moment dat Mart Smeets mijn achterachterachterennogwatkerenachterneef Eric Heiden aan tafel ontvangt, en concludeer met mij: je kunt de bloedband zíen. Twee druppels water, met een beetje goede wil. Kan ik op je rekenen?


Blijboom: Daar is geen goede wil voor nodig, want je lijkt sprékend op ‘m. Op Smeets bedoel ik.

Onderwerpen