Spring naar de content

GR2010: de PvdA Amsterdam krijgt klop

In Amsterdam is een titanenstrijd gaande tussen de PvdA en D66. Want ondanks een voortdurend blunderend D66 blijven de sociaal-democraten verliezen in de peilingen. De PvdA is inmiddels gehalveerd en D66 staat nu op negen zetels. Plus: Asscherburger-gate.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Want dit zijn niet al te beste peilingen. De PvdA voelt de hete adem in de nek van D66-lijsttrekker gangstaliefje Ageeth Telleman, die op één virtuele zetel na nu net zo groot is als de club van Lodewijk Asscher. En dat een kleine twee weken voor de verkiezingen van 3 maart, mind you.

De eerste barstjes beginnen dan nu ook op te duiken in de tot nu toe relatief vlekkeloze campagne van de PvdA. Verzekerde District Mayor Amsterdam Zeeburg Fatima Elatik uw verslaggever onlangs nog dat dat er geen Turks- of arabischtalige campagnematerialen te vinden zijn in haar stadsdeel, nu blijkt Asscher zélf in het Turks campagne te voeren.

Wat ons brengt op Asscherburger-gate. In het kader van de PvdA-campagne verkoopt een hoofdstedelijke hamburgerketen de Asscherburger. Volgens de PvdA een ‘een biefburger met Thaise salade & citroengrasmayo’. Al snel ontstond er onduidelijkheid op het microblog Twitter over de citroengrasmayo. Het zou namelijk gaan om limoenbladmayonaise. Asscher, die ‘zijn’ hamburger net achter de kiezen had, léék stellig op zijn Twitter:

Navraag bij hamburgerketer De Burgermeester leert echter dat het wel degelijk om limoenbladmayonaise gaat. Naar de beweegredenen van Asschers gedraai rondom de saus op zijn hamburger kunnen we alleen maar gissen. Later deze week overigens een culinaire recensie over de Asscherburger op deze website.     

Terug naar de campagne, want het gaat er om spannen in Amsterdam. Waarom het voortdurend blunderende D66 alsnog de grootste in de hoofdstad kan worden legt politiek analist en kopvoddenactivist Kaj Leers uit: “Het zou zomaar eens kunnen dat Telleman op 3 maart met een grote grijns alsnog een eclatante zege binnenhaalt omdat protesterende PvdA’ers gewoon té pissig waren om zich de kans te laten ontnemen om hun woede te luchten in het stemhokje.”