Spring naar de content

Pia Kjaersgaard van de Deense Volkspartij

Met 25 zetels in het parlement en slimme gedoogsteun aan centrumrechtse minderheidskabinetten beheerst de Deense Volkspartij nu al tien jaar lang de Deense politiek. Een gesprek met partijleidster Pia Kjaersgaard, die met haar gestaalde anti-immigratiebeleid een lichtend voorbeeld is voor Geert Wilders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het 33 hoofdstukken tellende partijprogramma van de Deense Volkspartij ademt dezelfde nostalgie als de inrichting van de werkkamer van haar leidster. Het is een mengeling van nationalistische en sociaaldemocratische ideeën, met veel aandacht voor de christelijke achtergrond van Denemarken en de verderfelijke gevolgen van de immigratie.

Wat voor land was dat eigenlijk, het Denemarken van uw jeugd?
“Ach, de sfeer die opstijgt uit de romans en de televisie van de jaren zestig en zeventig vertelt natuurlijk niet de hele waarheid. Maar het verbeeldt wel ons ideaal: wij willen weer een veilig land, met blije mensen die daar weer trots op zijn. Denemarken bestaat al meer dan duizend jaar, en het leek alsof het altijd hetzelfde zou blijven. Maar de laatste 25 jaar hebben er door de massale immigratie van moslims dramatische veranderingen plaatsgevonden. Ik maak me grote zorgen om mijn drie kleindochters van negen, elf en dertien. Het is niet veilig op hun school, het is niet veilig meer op straat. De omgeving wordt geterroriseerd door moslimjongeren met messen. Dat bestond allemaal niet toen ik jong was. Je kunt best immigranten toelaten in je samenleving, die kunnen ook goede dingen brengen. Maar wij Denen zijn veel te gastvrij geweest. Wij hebben ons stom genoeg aan hén aangepast. Gescheiden zwemmen voor jongens en meisjes, gescheiden op schoolvakantie, halal eten op de scholen. We hebben ons eigen huis verkwanseld om het de immigranten maar naar de zin te maken.”

U maakt zich ook zorgen om de toekomst van de Deense welvaartsstaat, die u kwetsbaar noemt. Speelt dat mee bij uw weerstand tegen immigratie?
“Ik ben van 1947. In de jaren zestig was ik een jonge meid. Wonderful Copenhagen! Er waren geen getto’s, geen immigranten – iedereen bouwde mee aan de Scandinavische welvaartstaat. En die is geweldig zolang iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar veel immigranten kwamen alleen maar om van ons stelsel te profiteren. En wij waren zo naïef om ze gastvrij te ontvangen. Ze konden meteen een uitkering krijgen, een huis, een zorgverzekering, álles. Maar intussen maken ze wel het systeem kapot. We proberen het met alle macht tegen te gaan, met als gevolg dat we allerlei wetten hebben die ons met idiote problemen opzadelen. Want de wet mag niet discrimineren naar iemands herkomst, dus een Deen van onder de 24 mag bijvoorbeeld niet trouwen met een Amerikaanse. Terwijl het natuurlijk gaat om de moslimimmigranten; daar zijn er gewoon te veel van, en ze weigeren om te integreren. In 1995 was onze partij de eerste die zei: ‘Genoeg is genoeg’ en dat met cijfers onderbouwde. Vanaf het begin was het ons streven om het aantal immigranten terug te dringen.”

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen