Spring naar de content

Zwagerman roept nieuwe republiek uit

Over een uur is het zover. Uit onvrede over plannen van de provincie Noord-Holland om een groot deel van de Horstermeerpolder om te vormen tot moerasgebied roept een groep bewoners een nieuwe republiek uit. Zelf spreekt woordvoerder Zwagerman van een staatsgreep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Een groep inwoners van de Horstermeerpolder in de gemeente Wijdemeren voelt zich stelselmatig genegeerd en gaat nu over tot drastische maatregelen. Zwagerman en co. kondigen aan zich af te splitsen van de gemeente Wijdemeren, van de Provincie Noord-Holland, van Nederland. En, zo voegt woordvoerder Marianne Zwagerman toe: “Misschien ook wel van Europa.”

Zwagerman, die het woord voert namens het coupplegers, spreekt klare taal. “De Republiek Horstermeerpolder heeft een eigen DrogeGrondWet en verklaart de moerasplannen van de Provincie Noord-Holland tot onwettig. Vanaf 22 februari worden de grenzen van de polder gesloten voor tegenstanders van de Republiek en voor mensen die de DrogeGrondWet niet respecteren.”

Over de reden van de ‘staatsgreep’: “Na vijftien jaar strijd zijn wij verzopen in beleid. De bewoners zijn het vertrouwen in de politiek kwijt. Wij richten ons niet langer op het overtuigen van de politici. Wij zullen ze ditmaal duidelijk maken dat je met duizend polderbewoners tegenover je geen moerassen kunt aanleggen.”

De bewoners weten zich in hun scepsis over de moerasplannen gesteund door Prof. Dr. Ir. Bart Schultz. Professor Schultz zal op 26 februari zijn eindconclusie presenteren over de plannen van de Provincie Noord-Holland. De bewoners rekenen erop dat deze conclusie bevestigt wat zij al vijftien jaar roepen: moeras in de Horstermeerpolder is niet nodig en zal grote schade aan de huizen veroorzaken door verzakkingen.

Onderwerpen