Spring naar de content

Angst & walging in de Domstad

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen gaan uw verslaggevers wat vaker het land in. Dat bracht ons vandaag naar Utrecht. Enkele jaren terug besloot het Utrechts college onder leiding van de PvdA midden in de oude binnenstad een verslavingskliniek op te zetten. Maar daarvoor moest eerst een voormalig ziekenhuis worden gesloopt. En dat gaat dus helemaal mis. Al twee jaar lang gaat het Museumkwartier gebukt onder trillings- en geluidsoverlast. En PvdA-wethouder Harrie Bosch? Die wuift als een klassiek sociaal-democratische regent alle kritiek weg. Angst en walging aan de ABC-straat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Centrum Maliebaan is een instelling voor verslavingspsychiatrie in de provincie Utrecht. Enkele jaren terug leek het directeur Paul van der Linden een goed idee om midden in de oude binnenstad een nieuwe verslavingskliniek te bouwen. Met een capaciteit van ‘5500 patiëntbehandelingen’ per jaar. De PvdA in Utrecht had daar wel oren naar en besloot alle vereiste vergunningen af te geven, aan de burgers werd niets gevraagd. Diezelfde Van der Linden zei in de Volkskrant dat het zeker is dat er overlast komt: “Handelaren weten echter als geen ander waar en hoe zij hun spullen moeten verkopen, waardoor in ziekenhuizen, opvang- en woonvoorzieningen, op de instellingsterreinen en aan de randen het soort overlast verschijnt dat inherent is aan drugsgebruik.” Of zoals Van der Linden het snedig samenvat: “Verslaafden zijn ziek en dat gedogen wij.”

Enfin, de gemeente Utrecht probeert nu al twee jaar lang het oude Wilhelmina Kinderziekenhuis aan de ABC-straat te slopen. Maar dat lukt niet zo goed. De slopers hebben zich verkeken op de betonnen fundering van de bouwput. Steeds zwaarder materieel wordt ingereden waardoor de overlast voor de buurt toeneemt. De gemeente Utrecht lapt ondertussen alle afspraken met de bewoners over geluidsoverlast aan haar laars.

Uit gegevens van de gemeente Utrecht zélf blijkt dat sinds eind vorig jaar de slopers stelselmatig over de schreef gaan. Vanmorgen, onder het toeziend oog van de Utrechtse media, was het  weer zover. Alle normen werden overschreden, toeters en bellen gingen af zoals u hieronder ziet.

<object width=”410″ height=”344″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/m_IyyMCvZdo&hl=nl_NL&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/m_IyyMCvZdo&hl=nl_NL&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”344″></embed></object>

D66 wil nu dat de PvdA-wethouder de sloop stillegt. Meer lezen over hoe de PvdA en Centrum Maliebaan het leven van de buurtbewoners in het Utrechtse Museumkwartier zuur maken doet u hier.

Onderwerpen