Spring naar de content

Den Haag blij: Pro-Nederland-coalitie Antillen is rond

Er is op het Binnenhof zowaar ook aanleiding voor enige opluchting. Emily de Jongh-Elhage blijft premier van de Antillen – ze heeft haar coalitie rond. Dat betekent dat Curaçao en St. Maarten op 10-10-2010 waarschijnlijk zonder al te veel extra ‘gedoe’ autonoom kunnen worden. Als de oppositieleiders Charles Cooper en Helmin Wiels hadden gewonnen, had Den Haag weer zo’n beetje van voren af aan kunnen beginnen met de onderhandelingen

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Cooper en Wiels betoonden zich felle tegenstanders van de door De Jongh c.s. gesloten overeenkomst met Nederland dat ons land de Curaçaose staatsschuld zal saneren met een gift van 1,7 miljard euro, in ruil voor toezicht op de financiën en rechtshandhaving op het eiland. Zulk toezicht eisen is ‘neokolonialisme’, briesten Cooper en Wiels in de aanloop naar de verkiezingen van 22 januari. De extreem-linkse Wiels, die een onafhankelijk Curaçao nastreeft, noemde De Jongh in HP/De Tijd de ‘housenigger‘ van de Nederlanders.

Helaas voor hen hebben de heren het nakijken; De Jongh en CDA-staatssecretaris van BZK Ank Bijleveld zijn de grote winnaars. Ook al omdat De Jongh deze keer geen zaken hoeft te doen met Anthony Godett. Deze ex-bajesklant (veroordeeld wegens fraude), wiens medewerking noodzakelijk was om de vorige pro-Nederland-coalitie mogelijk te maken, kreeg op 22 januari geen enkele zetel.

Onderwerpen