Hamer en het onderwijs

import haagse post 19 feb 2010 Politiek

In het kader van de gemeenteraads-verkiezingen is Haagse Post een beetje door het land aan het toeren. Want Den Haag mag dan wel onder hoogspanning staan (Uruzgan, commissie-Davids, Brede Heroverwegingen, ruzie tussen Bos en Verhagen, premier Balkenende in Vancouver, dat werk): er komen verkiezingen aan! Zo bevonden we ons afgelopen vrijdag in café Willem Slok, een barretje in de Domstad. Een PvdA-bijeenkomst. Over onderwijs. Debatleider was Utrechts Tweede Kamerlid Staf Depla, eyecatcher was fractievoorzitter Mariëtte Hamer. Waarover later meer.

Want eerst spraken we met Jos; tot en met woensdag 3 maart is hij hoofdplakker voor de sociaal-democraten in Utrecht. Jos gaat over de verkiezingsborden en dan met name de PvdA-affiches die hij daarop plakt. Dat is een verkiezingsstrijd op zich. Een groot probleem is namelijk het ‘overplakken’. De ene partij hangt een poster op, even later zit er een andere overheen. Maar Jos heeft een oplossing: “Nadat ik heb geplakt, spuit ik er siliconenspray overheen. Die andere gasten kunnen het dan vergeten, dat glijdt er zo af.” Voor de zekerheid slaat hij ook nog een aantal nietjes door zijn posters.

Enfin, terug naar Hamer. Vorige week zondag stelde zij in het Radio 1 Verkiezingsdebat dat de PvdA niet wil korten op het onderwijs. Twee dagen later lag er een motie van diezelfde strekking, ingediend door D66 en GroenLinks. De PvdA stemde tegen. “Alexander Pechtold was te vroeg met die motie,” aldus Hamer. “Ik wil eerst weten hoeveel er bezuinigd moet worden, en dat heb ik hem ook gezegd. We moeten eerst duidelijkheid hebben.” Dus de PvdA is niet gedraaid, iets wat Pechtold suggereerde? “Ik vind dat typisch Haagse geneuzel. Ik vind dat typisch Pechtold.” Het door louter PvdA’ers bevolkte café barstte in applaus uit.

Reageer op artikel:
Hamer en het onderwijs
Sluiten