Spring naar de content

Persbreidel op de Antillen

Persvrijheid blijkt in het Koninkrijk der Nederlanden zo zijn grenzen te kennen. Dick Drayer, hoofdredacteur van Paradise FM en correspondent voor de NPS op Curaçao, wordt als dermate kritisch ervaren dat hij bepaalde hooggeplaatste Curaçaoërs niet te spreken krijgt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Zo wil Drayer al jaren de gedeputeerde van Gezondheidszorg en Milieu, Humphrey Davelaar, interviewen over de milieuproblematiek rond de zeer vervuilende Isla-olieraffinaderij (tot 1985 eigendom van Shell). “De overheid staat voor de rechter omdat ze de milieuwetten niet handhaaft – een vrij ernstige aanklacht, zou ik zeggen. Zelfs commissievergaderingen over Isla hebben al twee jaar niet plaatsgevonden. Alle reden dus om Davelaar wat vragen te stellen. Maar helaas, hij weigert simpelweg me te woord te staan.

“Hij neemt nooit op als ik met mijn redactietelefoon of gsm bel. Als ik een nieuw nummer gebruik neemt hij wel op, en zegt dan altijd: ‘Bel me zo even terug, ik zit in een vergadering.’ En, je begrijpt het al, dan kan ik het vanaf dat nieuwe nummer wel weer vergeten.”

Drayer probeert Davelaar al drie jaar te spreken. “Uiteraard kom ik hem ook weleens gewoon tegen. Dan ontkent hij dit verhaal, en zegt dat ik contact moet opnemen met zijn voorlichter. Nou, die is nóg moeilijker te bereiken.”

‘Uitermate schadelijk’ noemt Drayer Davelaars gedrag. “Doordat de verantwoordelijken wegduiken voor journalisten, blijft het ware verhaal over Isla onbekend. Terwijl de milieuvervuiling elk jaar achttien levens eist.”

In Nederland zou je als politicus ‘geen dag wegkomen’ met een houding als die van Davelaar, constateert VVD’er Willibrord van Beek, voorzitter van de vaste Tweede Kamercommissie Antilliaanse en Arubaanse Zaken. “Het zou heel vreemd zijn als dat op Curaçao wel het geval is. Uitleg geven over wat je doet, is in een volwassen democratie gewoon onderdeel van je werk.”

Kan ‘Den Haag’ Davelaar onder druk zetten om zijn democratische plicht te doen? “Helaas niet. Wij gaan er niet over.”


Hoe snel Curaçaose politici journalisten te kritisch vinden, bleek onlangs ook toen een verslaggever van dit blad de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage interviewde. Hij permitteerde zich een vraag over het feit dat de premier een verbond had gesloten met Anthony Godett, die in de gevangenis heeft gezeten wegens fraude. De Jonghs voorlichter bleek na afloop woedend.

Onderwerpen