Spring naar de content

Yes!

De pappie-en-mammiezaak, waar doorgaans de man in de keuken staat terwijl de vrouw de gasten bedient, is de oervorm van het businessmodel voor een restaurant. Vergeleken met zaken waar er nog een derde persoon als restaurateur in het spel zit om geld aan het geheel te verdienen, zijn pappie en mammie samen kansrijker omdat er niet direct al twee volle inkomens uit de onderneming hoeven te komen: er is immers maar één huishouden. Bovendien is er de trots op de ‘eigen zaak’, die een aangenaam soort vanzelfsprekendheid aan de gastvrijheid kan toevoegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Yes is de naam van een zaakje aan de Van Woustraat in Amsterdam dat aan deze kwalificaties voldoet. Als om de laagdrempeligheid te onderstrepen, is bij de belettering aan ‘restaurant’ ook ‘eetcafé’ toegevoegd. Comfortabele zachte stoelen aan houten tafeltjes waarop nog de bloemen van de opening staan en een enthousiaste gastvrouw die de jassen aanneemt – voor een eetcafé geen gebruikelijk ritueel, en dat geldt ook voor de hartelijke ontvangst van twee passanten die zich tegen tienen nog aandienen voor het diner. Geen gezeur over plat of bruisend water; er komt een karaf ijswater.

De kaart van Yes staat in plexiglas op tafel. Doordat zowat alle gerechten in twee maten kunnen worden besteld, begint de lijst al bij € 5,50 voor het instapmodel van de caesar salad met gepocheerd ei, spek, kaas en croutons.

We nemen de (kleine) salade van gerookte tonijn (€ 7,50) en de ‘grote’ vissoep (€ 9,50). Direct is al duidelijk dat de kok niet op eetcaféniveau aan de gang is. De zelfgerookte tonijn met gefrituurde uienringen is een elegant gerechtje, de soep is uitstekend: heldere visbouillon met vis en schelpdieren in de ideale garing toegevoegd, naast een bakje rouille. Warm focacciabrood en olie waren al eerder op tafel gezet. Ook de kwaliteit van de hoofdgerechten is indrukwekkend, waarbij de kleine portie eendenborst met raapstelen en rodewijnsaus ook nog eens angstaanjagend laag is geprijsd (€ 10,50 in plaats van € 16,50). De heilbot in de grote maat (€ 18,50) is een mooi gerecht met witte bonen en garnalen.

Inclusief een fles Rueda (€ 20; er zijn ook veel open wijnen rond de drie euro) rekenen we zestig euro af. Nu maar hopen dat Yes het redt; dan moeten niet al te veel gasten voor de kleine porties gaan en moet niet iedereen tegelijk komen. Selectief doorvertellen is de boodschap. RH


Yes, Van Woustraat 232, Amsterdam. Tel. 020-7726472.

Onderwerpen