Spring naar de content

PvdA-bewindslieden hebben recht op 2,6 miljoen aan wachtgeld

Maandag zijn allerlei belangrijke en minder belangrijke politici naar de koningin geweest om te praten over de gevolgen van de val van het kabinet. Ook vandaag gaat er een aantal fractievoorzitters naar de koningin. De vraag is: wat gaan de vertrokken PvdA-bewindslieden eigenlijk doen? En hoeveel wachtgeld ligt er voor hen klaar?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Waarschijnlijk volgt er een rompkabinet met CDA en ChristenUnie tot aan de nieuwe landelijke verkiezingen ergens in mei of juni. Bewindslieden van deze twee partijen nemen dan voor een paar maanden de portefeuilles waar van de vertrokken PvdA-ministers en -staatssecretarissen. Vijf vragen over deze opgestapte PvdA’ers.

1. Wie zijn er eigenlijk allemaal uit het kabinet gestapt?
De ministers Wouter Bos, Guusje ter Horst, Ronald Plasterk, Jacqueline Cramer, Bert Koenders en Eberhard van der Laan plus de staatssecretarissen Nebahat Albayrak, Frans Timmermans, Sharon Dijksma, Frank Heemskerk, Jette Klijnsma en Jet Bussemaker.

2. Wat gebeurt er nu met deze PvdA’ers?
Zij komen terug in de politiek, bijvoorbeeld als lijsttrekker of als kandidaat-Kamerlid. Het is ook nog mogelijk dat zij in een nieuw kabinet plaatsnemen, al is de kans op een kabinet met opnieuw de PvdA erin niet erg aannemelijk. Een andere mogelijkheid is dat zij voorlopig gaan teren op een riante wachtgeldregeling.

3. Hebben zij recht op wachtgeld? Leg eens uit.
De PvdA is met zes ministers en zes staatssecretarissen het kabinet uitgestapt. In totaal hebben zij inderdaad minimaal recht op 2,6 miljoen euro wachtgeld.

4. Hoe werkt die wachtgeldregeling eigenlijk?
Een minister verdient ongeveer 150.000 euro per jaar, inclusief vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en een onkostenvergoeding. Daarnaast krijgt hij per jaar en een aantal andere vergoedingen. Een staatssecretaris verdient in totaal ongeveer 140.000 euro per jaar. Aan een minister aan wie ontslag wordt verleend door het staatshoofd kan een uitkering worden toegekend voor ieder jaar dat hij als minister aangesteld is geweest, met tenminste een duur van twee jaar en maximaal een duur van zes jaar. Het eerste jaar bedraagt 80 procent van het inkomen dat de minister verdiende op de dag voor zijn ontslag, en ieder jaar erna 70 procent.

5. Moeten we ons nu zorgen gaan maken om Bos’ hypotheek?
De vraag is inderdaad of Bos zijn twee hypotheken straks wel kan betalen: één van 567.225 euro en een tweede van 150.000 euro voor zijn huis dat slechts een koopsom kent van 453.780 euro, zo lezen we in de jongste editie van maandblad Quote. Maar met deze riante wachtgeldregeling moet dat wel lukken. Overigens heeft Bos al aangegeven dat hij PvdA-lijsttrekker wil worden voor de aanstaande Tweede Kamer-verkiezingen. Dat betekent dat hij na de verkiezingen gewoon weer gaat werken voor zijn geld. Laten we het hopen.

Onderwerpen