Spring naar de content

De jongste burgemeester in gesprek met Ivo Opstelten

De jongste burgemeester van Nederland, Mark Boumans, en oude rot in het vak Ivo Opstelten praten over de groeiende macht van burgervaders, de momenten dat het er echt op aankomt, politieke strubbelingen en burgemeestersvrouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het leek HP/De Tijd zo mooi; de jongste burgervader en de burgemeester der burgemeesters samen op de foto, met hun ambtsketen om. Kon iedereen meteen even zien wie de grootste heeft. Maar Ivo Opstelten weigert met ketting op de foto te gaan.

Wat is dat nou, bent u de ambtsketen een beetje zat?
“Nee, ik heb juist te veel respect voor dat ding om hem bij elk wissewasje maar om te doen. Ik draag hem alleen als de gelegenheid er echt naar is. Met de Sinterklaasintocht, of als de koningin ergens bij aanwezig is. Laatst hadden we in Tilburg de overdracht van Belgische gevangenen die hun straf hier komen uitzitten vanwege het Belgische cellentekort. De minister van Justitie van België was aanwezig, die van Nederland, de staatssecretaris. Ambtenaren vroegen of ik dat ding wilde omdoen, maar ik heb geweigerd. ‘Alleen als de koningin ook komt’, zei ik nog.”

Bent u ook zo streng als het op uw ketting aankomt, mijnheer Boumans?
”Helemaal niet. Als mensen het leuk vinden om mij met ambtsketen te zien, ben ik de beroerdste niet. Ik neem hem ook vaak mee naar huis. Dat is niet altijd even slim; laatst was ik hem kwijt. Ik heb uren lopen zoeken, bleek hij op de kamer van mijn dochtertje van drie te liggen. Die vond het wel een mooi ding en had er fijn een middagje mee gespeeld.”
Opstelten:
“Oh, dat is voor mij echt ondenkbaar! Ik neem hem nooit mee naar huis. Dat ding hoort af en toe om de nek en verder achter slot en grendel.”

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.