Spring naar de content

'CDA rechtser dan PVV'

VU-politicoloog André Krouwel (45) ontwikkelde in 2006 samen met dagblad Trouw het Kieskompas als concurrent van de Stemwijzer. Kiezers kunnen via internet testen welke politieke partij het beste bij ze past.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Meneer Krouwel, verwacht u grote verschuivingen op 3 maart?

"Enorme verschuivingen zelfs. Traditionele partijen zakken in, D66 en PVV profiteren daarvan. De PvdA gaat flinke klappen oplopen. Het steeds rechtser wordende CDA valt een beetje terug."

Het CDA wordt rechtser?

"Ja, heel erg rechts zelfs, of in ieder geval conservatiever. Ze schieten de PVV voorbij met een behoorlijk repressieve agenda. Denk aan de ideeën van het CDA over drugs, sluitingstijden en het ophangen van camera's."

Waar gaat de PvdA-kiezer eigenlijk naartoe?

"De helft overweegt een stem op GroenLinks of D66, en een deel gaat SP stemmen. Opmerkelijk is het trouwens wel, want D66 is gewoon een rechtse partij."

Wat is de invloed van de landelijke politiek op deze verkiezingen?

"Als je kijkt naar de winsten die D66 en PVV gaan innen, kun je wel stellen dat de landelijke politiek van grote betekenis is."

Hebben lokale politici dan niets in de melk te brokkelen?

"Wel hoor, maar het onderscheid tussen nationaal en lokaal is een beetje kunstmatig. Sommige lokale politici, zoals de Amsterdamse PvdA'ers Ahmed Marcouch en Lodewijk Asscher, zijn landelijk vrij populair. De vraag is alleen of je ze slechts moet zien als lokale politici."