Spring naar de content

'Christenen en moslims geloven in dezelfde God'

Ahmet Altikulac (51) was zeventien toen hij in Nederland kwam wonen, in het kader van de gezinshereniging. Het was de bedoeling dat het complete gezin uiteindelijk weer naar Turkije zou verhuizen, maar daar is nooit wat van terechtgekomen. In plaats daarvan werd Altikulac secretaris van de plaatselijke moskee. "Ja, en dan kom je in contact met raadsleden, woon je weleens vergaderingen bij..."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nederlands had Altikulac inmiddels leren spreken op straat. "Vier jaar geleden besloot ik dat ik de politiek in wilde. Ik heb toen nog zitten twijfelen tussen de VVD en het CDA, maar het religieuze aspect van het CDA spreekt me erg aan." Altikulac vindt het belangrijk dat religie wordt gerespecteerd in de maatschappij. En dat het CDA voor het christendom staat en niet voor de islam, maakt hem daarbij niets uit. "We geloven in dezelfde God."

Hij moest wel een hoop leren, in de politiek. Cursussen volgen over debatteren, informatie verzamelen... Een gouden tip die hij nooit zal vergeten: weet goed wat de kern is van je betoog. Altikulac heeft zich de afgelopen periode ingezet voor onder meer de inburgeringscursus voor nieuwkomers. "Mensen moeten niet denken: wij moeten. Ze moeten denken: wij gáán. Daarom moet de cursus soepel worden ingericht. Daardoor is Zaanstad een van de dertien grote gemeenten die hun doel betreffende het aantal inburgeraars wél bereiken."

Naast zijn functie als raadslid is Altikulac voorzitter van de werkgroep Jodendom, Christendom en Islam. "En ik ben bestuurslid van de Zonnebloem." Hij heeft naast zijn politieke werk geen baan: Altikulac ontvangt een uitkering omdat hij hartpatïent is en maakt zich hard voor soepel inburgerelast heeft van een hernia. "Daarom is het ook zo prettig dat ik zo iets met mijn hoofd kan doen."