Spring naar de content

'Dicht bij de man in de straat, dat vind ik belangrijk'

Jan Peter de Wit (50) kwam twaalf jaar geleden in de politiek terecht door een actie tegen de Sociale Dienst. "Ik zat toen zelf in de bijstand en ik baalde van al die formulieren die ik moest invullen. En van het gebrek aan voorlichting." De Smit stuurde een open brief naar de krant en viel daarmee op bij de SP. Of hij soms raadslid wilde worden. En ja, dat leek De Wit wel wat. "De SP was lekker activistisch en stond dicht bij de man van de straat." Toch klikte het niet zo goed tussen De Wit en de SP. "Ik had een kritisch stuk geschreven over de auto van Jan Marijnissen. Die reed toen een Peugeot 607 Coupé. Ik vond dat maar raar. Waarom rijdt onze partijbaas in zo'n dure bak als wij allemaal geld moet inleggen om erbij te horen? Ik kreeg een schrijfverbod."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De Wit besloot een eigen partij op te richten: Leefbaar Delft. "Dicht bij de bevolking, want dat vind ik belangrijk." In 2006 kreeg zijn partij vier zetels, maar de andere raadsleden zijn ieder hun eigen partij begonnen. Bij de komende verkiezingen hoopt De Wit drie zetels te krijgen. Waarom geen vier? "Leefbaar zit een beetje in de verdrukking door dat hele Wilders-gedoe. Terwijl wij niks met hem te maken hebben. Wij zijn veel genuanceerder dan hij."

Naast zijn politieke functie is De Wit taxichauffeur. En dat bevalt hem best. "Ik werk niet onder een baas en ben constant op straat, onder de mensen. Die vertellen mij van alles. Daardoor weet ik precies wat er speelt onder de inwoners van Delft. En zo hoort het."