Spring naar de content

Dringen in Almere

Hoofdbrekens voor de actualiteiten-rubrieken van de vaderlandse zenders. Hoe breng je de gemeen-teraadsverkiezingen op 3 maart journa-listiek én origineel? Vooral dat laatste is geen gemakkelijke opgave, blijkt uit een rondgang van HP/De Tijd bij de bovenbazen van deze programma's.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Zo kiest Peter van der Maat, NCRV-hoofdredacteur van Netwerk, gedecideerd voor Almere. "De PVV wordt daar de grootste partij. Dat komt omdat de Almeerders de gevestigde politiek moe zijn. Gedreven door sentimenten als integratie, veiligheid en normen en waarden kiezen ze voor die partij en voor Leefbaar Almere. Journalistiek verwacht je dat daar iets nieuws gaat gebeuren. In Den Haag doet de PVV ook mee, maar met Almere kunnen meer mensen zich identificeren. Via deze model-Vinexstad kun je inzichtelijk maken hoe de politieke barometer ervoor staat."

Hij overlegt overigens niet met de andere actualiteitenrubrieken over wat zij gaan doen. "Wij spreken alleen met onze partner EO af wat we doen; voor de rest gaat ieder zijns weegs."

Dat wordt dan dringen in Almere, want ook voor de avondvullende verkiezingsuitzending van de NOS stuurt hoofdredacteur Hans Laroes een ver-slaggever naar Almere. En Ron Kragten, de chef binnenlandredactie van RTL Nieuws, kiest eveneens voor de grootste stad van de provincie Flevoland. "Want ja, daar doen alle partijen mee, maar ook de PVV en ToN. Daarom zetten we daar een straalwagen neer. We doen de hele dag door livers (RTL Ontbijtnieuws.

RTL Z en RTL Nieuws) met de verslaggevers op locatie, maar we zenden feitelijk niet uit vanuit Almere. De uitzending komt gewoon uit de studio, en van daaruit schakelen we naar onze politieke redactie in Den Haag én naar Almere."

De kans bestaat natuurlijk dat zijn journalisten abusievelijk een van de alomtegenwoordige concurrerende journalisten gaan interviewen, maar Kragten probeert dat te vermijden. "Ik zal ze de opdracht geven om dat niet te doen."


Edith Janmaat, coördinator van EenVandaag, hoeft zich op dit punt geen zorgen te maken. Zij kiest namelijk expliciet níet voor Almere. "We zijn de hele week daarvoor al in het land. We hebben wel verslaggevers in Den Haag, maar we vinden het geen goed idee om te zitten waar iedereen al zit; je moet je toch enigszins onderscheiden." De mededeling dat al haar collega's wél verslaggevers naar Almere sturen, brengt haar toch aan het twijfelen. "Zitten ze allemaal in Almere? Niet te geloven, misschien moeten we er dan ook maar naartoe!"