Spring naar de content

Louter lokaal

Gemeenteraadsverkiezingen worden door landelijke politieke partijen al jaren net zo verkracht als opiniepeilingen. Partijen waarvoor ze gunstig uitpakken, zien ze als bewijs van hun eigen gelijk op alle niveaus, maar vooral in Den Haag. En bij verlies zegt de uitslag natuurlijk helemaal niets. Dan is het louter een lokale talentenjacht, waarvan de uitslag is bepaald door kwesties als een gemeentelijke herindeling, fraude met een bouwvergunning voor de neef van de burgemeester en de subsidie aan de cursus kantklossen voor vrouwen met een nikab.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Natuurlijk worden CDA en PvdA de verliezers van 3 maart. Die partijen krijgen genadeloos op de broek voor de werkelijk gnante wijze waarop ze ons land met Balkenende IV door de crisis wilden helpen. Tegen zoveel autisme en gebrek aan daadkracht en leiderschap is op lokaal niveau niet op te boksen. Zelfs in Amsterdam, de stad van het cliëntelisme, stevent de PvdA op een historisch dieptepunt af, en dat ligt echt niet alléén aan de Noord/Zuidlijn (die destijds door VVD-wethouder Geert Dales door de raad werd geprakt). En natuurlijk gaan D66, GroenLinks en de VVD in de gemeenten profiteren van het Balkenende IV-effect. Het zou een brevet van onvermogen voor Pechtold, Halsema en Rutte zijn als dat niet gebeurde.

Maar waarin deze gemeenteraadsverkiezingen echt verschillen van alle vorige: de uitslag zegt niets, maar dan ook helemaal niets over de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. En dat komt door Geert Wilders. Omdat hij slechts in twee gemeenten voldoende (in zijn ogen) capabele mensen op de been kon brengen, doet Wilders in 99,5 procent van de Nederlandse gemeenten niet mee aan de verkiezingen. En zijn kiezers komen niet of stemmen op partijen waarop ze bij de Tweede Kamerverkiezingen nooit zouden stemmen. Dat is een uniek gegeven, wat de landelijke leiders van de grote politieke partijen er op 3 maart 's avonds in een verkiezingsdebat van de NOS vast niet van zal weerhouden de uitslag toch weer in hun eigen voordeel uit te leggen. Want zo zijn ze geprogrammeerd.

Ondertussen hebben we in Den Haag dankzij het kabinet en de coalitiepartijen weer weinig verheffende weken achter de rug. Weken waarin PvdA en CDA met alles bezig waren, behalve met het door de crisis sleuren van ons land, het vermeende pièce de résistance van Balkenende IV. Het kibbelende echtpaar dat na elke overspelige daad, na elk naar het hoofd geworpen bord en na elk in de rug gestoken mes met een trukendoos vol vaagtaal trachtte te voorkomen dat de gang naar de notaris gemaakt moest worden, bedoelen we. En dat dan ook nog denkt dat de buren, wij in dit geval, geloven dat ze er, eensgezind, alles aan doen om te zorgen dat onze straat er over vijf jaar weer pico bello bij ligt. Hoe blond denken PvdA en CDA dat de kiezer is? Er komt een pak slaag van jewelste aan voor PvdA en CDA, en dat is eerlijk verdiend.


Tot dat moment: geniet van onze met liefde voor de democratie gemaakte verkiezingsspecial!

Jan Dijkgraaf ([email protected])