Spring naar de content

Onze burgermoeders

De burgemeester ondergaat een facelift. Niet alleen wordt hij, nu de generatie babyboomers met pensioen gaat, snel jonger; 'hij' wordt ook steeds vaker 'zij'. Vijf portretten van vrouwelijke ambtsdragers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Naam Pauline Krikke (48)

Partij VVD

Stad Arnhem

Burgemeester sinds september 2001

'Het blijkt dat je van twee steden heel veel kunt houden. Ik heb jaren in de Amsterdamse politiek gezeten en ik houd nog steeds van die stad. Maar ondertussen ben ik net zo verknocht aan Arnhem. Tot in de diepste haarvaten heb ik de stad leren kennen. Ik ben veel op straat, waar mensen me aanspreken. Het is prettig dat ze iets met me willen delen. Als je burgemeester bent, moet je van mensen houden. Dat is de essentie. Ik ben heel betrokken, ik deel lief en leed met de mensen. Dat is anders dan toen ik wethouder in Amsterdam was; dan ben je vooral met je eigen portefeuille bezig. Het ambt is goed te combineren met mijn privéleven. Al jaren ben ik samen met mijn man Ron, die ik leerde kennen in Amsterdam. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik de leukste man heb van het westelijk halfrond. Het burgemeesterschap heeft mijn leven zeker beïnvloed, het is er altijd. Je bent zeven dagen per week, 24 uur per dag in functie. Daar moet je je van bewust zijn en je ernaar gedragen. Uit een taart springen op een feest, dat doe ik niet. Het moet wel burgemeesterlijk blijven."

Naam Albertine van Vliet (58)

Partij D66

Stad Amersfoort

Burgemeester sinds januari 2000

'Al is het midden in de nacht en loopt er geen kip op straat, ik stop altijd voor een rood stoplicht. Als burgemeester heb je dag en nacht een voorbeeldfunctie. Maar ik leid een heel normaal leven, in Amersfoort gunnen de mensen elkaar de ruimte. Ik ben hier echt op mijn plek. Ik heb een sterk verbindend karakter dat in mijn functie goed van pas komt. Bij politieke tegenstellingen streef ik naar: samen uit, samen thuis. Ik ben me ervan bewust dat ik een van de weinige vrouwen ben die het ambt vervullen. Het is nog steeds erbarmelijk gesteld met de vertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties. Het blijft mijn niet te stuiten ambitie om meer vrouwen hogerop te krijgen. Ik ben scout voor de werkgroep van minister Guusje ter Horst, die meer vrouwelijke burgemeesters aantrekt. Je moet een verbindende rol spelen en op meerdere borden tegelijk schaken; dat kunnen vrouwen vaak goed. In de twee jaar dat we bezig zijn met het scoutingstraject, hebben we meer dan honderd vrouwen gevonden die benoembaar zijn voor het burgemeestersambt. Ook nadat het traject stopt deze zomer, blijf ik me voor de positie van vrouwen inzetten."


Naam Geke Faber (57)

Partij PvdA

Stad Zaanstad

Burgemeester sinds oktober 2007

'Het is mijn natuurlijke neiging om me met mijn omgeving te bemoeien. Dat had ik al toen ik een klein meisje was. Die nieuwsgierigheid en betrokkenheid van vroeger zijn gebleven. Als burgemeester houd ik graag de regie in handen en let ik op de grote lijnen. Ik kan me natuurlijk niet overal mee bemoeien. Gelukkig zitten hier wethouders die heel bekwaam hun portefeuille beheren. Het is jammer dat zo weinig vrouwen burgemeester zijn. Maar het ambt vergt veel van je, dat is niet altijd te matchen. Vooral als ze jonge kinderen hebben, vragen vrouwen zich af of ze die driedubbele taken kunnen combineren. De gemeentelijke politiek is voor mij veel interessanter dan wanneer je op landelijk niveau het beleid bepaalt. Je ziet nadrukkelijker waar je het voor doet. Toen ik laatst in een winkel kwam waarvan de eigenaar in discussie is met de gemeente, zei hij meteen: 'We gaan het er niet over hebben, hoor! U bent hier nu gewoon als klant.' Over het algemeen gaan mensen heel prudent met me om als ze me tegenkomen. Het is wel iets waar ik rekening mee houd; ik zal bijvoorbeeld nooit mijn auto verkeerd parkeren. Dat zou overigens niemand moeten doen."

Naam Joyce Sylvester (44)

Partij PvdA

Stad Naarden

Burgemeester sinds september 2009

'Ik ben niet iemand die droomt; het burgemeesterschap was dus ook geen droom die uitkwam. Het was niet iets dat ik ambieerde, ik ben erin gerold. Maar ik vind het een heel leuke baan, het is nog steeds een vreugde om elke dag naar mijn werk te gaan. Mijn ouders kwamen eind jaren vijftig uit Suriname naar Nederland en hebben hun hele leven hard gewerkt. Van hen heb ik geleerd dat als je efficiënt werkt, het niet moeilijk is om veel dingen te combineren. Ik ben waarnemend burgemeester, senator voor de PvdA, heb verschillende commissariaten en ben eigenaar van een adviesbureau. En ik heb een gezin. Het gaat me allemaal vrij eenvoudig af. Ik sta er niet vaak bij stil dat ik de enige donkere vrouwelijke burgemeester van Nederland ben. Wel merk ik dat ik een voorbeeld ben voor anderen, vooral als ik naturalisaties doe. Veel mensen zijn geïnspireerd als ze hun Nederlandse paspoort overhandigd krijgen door een donkere vrouw. Dat ik een voorbeeldfunctie heb, beïnvloedt me niet zozeer. Ik leef gewoon mijn leven. Als ik bij de slager in de rij sta, wacht ik netjes op mijn beurt. Het is allemaal niet zo spannend."


Naam Carla Breuer (38)

Partij CDA

Stad Werkendam

Burgemeester sinds september 2009

'Ik moet vaak een kwartier langer uittrekken voor de boodschappen omdat ik bijna altijd word aangesproken in de supermarkt. Ik vind dat hartstikke leuk, mijn dochtertje niet altijd - dan staat ze aan mijn hand te trekken. Veel hoef ik niet te laten nu ik burgemeester ben. Wel bezoek ik een sauna buiten mijn gemeente. Sommige dingen moeten privé blijven, haha. Ik ben de jongste vrouwelijke burgemeester van Nederland, maar ik vind dat zelf niet zo spannend. Toch ben ik me sinds mijn benoeming meer bewust van mijn positie als rolmodel. Ik ben niet zo'n feministe dat ik overal roep hoe goed het is dat ik als jonge vrouw het ambt draag. Maar omdat ik hier nu zit, laat ik zien dat het mogelijk is. Persoonlijk denk ik niet na over het glazen plafond, ik ben het nooit tegengekomen. Iemand omschreef het eens heel mooi: ik ben een witte raaf in het vergrijzende mannelijke burgemeestersgilde. Maar of ze nu jong of oud, man of vrouw zijn, al mijn collega-burgemeesters willen hetzelfde. En dat is: het beste doen voor de gemeenschap. De burgemeester is van de buitendienst. Je moet zo veel mogelijk onder de mensen komen om te weten wat er speelt."