Spring naar de content

Geert Wilders verliest zestien kilo in twee maanden. ‘Hij is ongezond bezig’

PVV-leider Geert Wilders is sinds de jaarwisseling zestien kilo afgevallen. Hij voelt zich nu een stuk beter, zo liet hij onlangs weten op Twitter. Maar is dat wel gezond, zestien kilo afvallen in slechts twee maanden? “De kans op terugval is groot.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het was journalist Frits Wester die het als eerste wist te melden: Wilders is flink afgevallen in zeer korte tijd. In de Haagse wandelgangen vraagt men zich af of Wilders misschien iets onder de leden heeft. Niets is minder waar, want trots meldt de PVV’er op Twitter dat hij al zestien kilo is afgevallen sinds 1 januari. Hoe gezond en verantwoord is dat eigenlijk? We vragen het aan diëtiste Elise Kuipers, die haar eigen praktijk heeft in Amsterdam.

Mevrouw Kuipers, is het normaal dat iemand zestien kilo afvalt in twee maanden tijd?
“Nee, dat is wel erg snel. Het is ook niet gezond. Natuurlijk gaan de eerste kilo’s vocht wat harder, maar daarna moet het vet eraf. En dat is hard werken.”

Wat is wel verantwoord?
“Ongeveer een kilo per week. Maar om een kilo vet kwijt te raken, moet je per week 7000 calorieën minder innemen.”

Hoe gaat dat precies in z’n werk?
“Je moet dus minder calorieën innemen en meer gaan verbranden door te sporten. Een man heeft genoeg aan ongeveer 2500 calorieën per dag.”

Bestaat er een kans dat Wilders last krijgt van het beruchte jojo-effect?
“De kans op terugval is groot. Hij moet wel iets doen om het eraf te houden. Vooral als hij maaltijdvervangers heeft gebruikt, komen de kilo’s snel terug.”

Heeft u nog een persoonlijk advies voor de PVV-leider?
“Blijf sporten, want anders raak je teleurgesteld als alles er straks weer aan zit, met misschien wel een kilootje extra. Neem een voorbeeld aan Erica Terpstra die mooi op gewicht blijft nu ze eenmaal is afgevallen.”

Onderwerpen