Spring naar de content

Gewetensbezwaar: wat te doen met hoofdluis?

Het is vandaag niet alleen verkiezingsdag, maar ook Landelijke (anti-)Luizendag. Het RIVM en het Landelijk Steunpunt Hoofdluis hebben op scholen pakketjes uitgedeeld waarmee gevonden luizen kunnen worden opgestuurd voor onderzoek. Nuttig. Maar er zijn dierenliefhebbers die in gewetensnood komen bij het doden van hoofdluis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Traa

We wenden onze blik naar het forum van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme waar een discussie is losgebarsten over het al dan niet uitroeien van hoofdluis. De meningen zijn verdeeld. Waar sommigen geen moeite hebben met het doden van insecten en (nog) lagere organismen, nemen anderen speciale maatregelen. Neem Claudia. “Ik heb vorig jaar luizen gehad, en vond het wel even moeilijk om te bepalen wat ik daar nu weer mee aan moest. Uiteindelijk werd ik er zo gek van dat ik toch maar besloten heb dat het beter was ze om zeep te helpen.” Een normale, want chemische shampoo was natuurlijk uit den boze, en verder vond Claudia ook niets waarvan ze zeker wist dat het niet op dieren was getest. “Dus ik heb […] een grote fles olijfolie gepakt (heb erg lang haar), mijn hele bos daarmee doordrenkt en dat zo’n 12 uur laten zitten (in het weekend gedaan dus), dat eruit gewassen met mijn gebruikelijke shampoo, toen de hele zooi doordrenkt met azijn, dat nog een paar uur laten zitten en toen eruit gewassen, et voilà. Voelde me wel een béétje schuldig, want ja, je doodt toch nog steeds dieren, maar na enkele maanden (ja echt waar) er mee rondgelopen te hebben en hele nachten niet te slapen van de jeuk, kon ik toch echt geen andere oplossing meer verzinnen.”
Menige hardcore dierenliefhebber is ook vriendelijk jegens muggen, en daarom verbaast het JesseL dat luizen door menigeen wél worden aangepakt. “Waarom een mug of wesp niet doodslaan en luizen en vlooien wel uitroeien? Die hebben toch een vergelijkbaar zenuwstelsel en waarschijnlijk ook zelfde soort bewustzijn.”
Het RIVM heeft honderd ingezonden hoofdluizen nodig voor zijn onderzoek. Hún dood zal in elk geval even worden uitgesteld.