Spring naar de content

Marianne Thieme mag vandaag niet stemmen

Marianne Thieme hoeft zich geen zorgen te maken over wat ze vandaag gaat stemmen. De gemeente waar ze woont, Maarssen, houdt geen verkiezingen in verband met de gemeentelijke herindelingen. “Het is echt een hilarisch verhaal.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Eerder vertelde Thieme tegen HP/De Tijd dat ze nog niet wist wat ze zou gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, omdat Partij voor de Dieren (PvdD) slechts in zes gemeenten meedoet. Maarssen valt daar niet onder. Intussen is duidelijk wat het Tweede Kamerlid morgen gaat doen: helemaal niets, want ze mag niet stemmen. Er worden namelijk geen verkiezingen gehouden vanwege een gemeentelijke herindeling met Breukelen en Loenen.

Wat vindt u daar nou van?
“Het is echt een hilarisch verhaal. Ik ging dus kijken op de website van m’n gemeente en toen zag ik dat er helemaal geen verkiezingen worden gehouden in Maarssen. Het lijkt wel alsof ze het speciaal voor mij hebben uitgesteld!”

U heeft nu mooi de tijd om alsnog een lokale PvdD-afdeling op te richten in Maarssen.
“Ja, wie weet.”

Heeft u al nagedacht over een stemadvies voor mensen die op de PvdD willen stemmen in gemeenten waar uw partij niet meedoet?
“Niet in het algemeen, maar mijn advies is: kijk naar de lokale partijen. Het is zeker niet per definitie zo dat landelijke politieke partijen een goede vertaalslag kunnen maken naar de lokale politiek. Ga zelf kijken en neem contact op met kandidaat-raadsleden. Dat moet doorslaggevend zijn voor je stem.”

Welke uitslag verwacht u?
“We staan er bijvoorbeeld goed voor in Amsterdam. Ik denk dat het komt omdat we niet tot het linkse of rechtse kamp behoren. We zijn zeker bereid om het college in te gaan. Maar er moet wel een collegeprogramma met duidelijke raakvlakken zijn.”

Waarom voert u zelf eigenlijk geen campagne?
“Onze lokale lijsttrekkers moeten het doen. Het zijn lokale verkiezingen. Daar gaan we als landelijke politici niet voortdurend overheen hangen.”