Spring naar de content

Handjes thuis

Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen. Met die mantra hebben de niet-liberale partijen in Nederland de afgelopen jaren in sneltreinvaart onze privacy om zeep geholpen. Vingerafdrukken inleveren in ruil voor een nieuw paspoort, bespied worden door tientallen camera’s tijdens een uitgaansavondje, digitaal uitgekleed worden als je op vakantie wilt naar de Verenigde Staten – we hebben het behoorlijk lijdzaam over ons heen laten komen. Pas bij het spionagekastje dat de kilometerheffing moet gaan registreren, kwam de bevolking, aangespoord door de enige echte actiekrant van Nederland, De Telegraaf, weer eens in beweging. Dat de overheid achteraf precies kon zien waar we wanneer waren, dat ging zelfs de doorgaans uiterst plichtsgetrouwe CDA-aanhang te ver. Ook daar zitten blijkbaar vreemdgangers die niet zitten te wachten op een te gedetailleerde registratie van hun gangen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nu de verkiezingskoorts rond gemeenteraadsverkiezingen en de komende Kamerverkiezingen door de dominante aanwezigheid in het debat van Geert Wilders’ PVV nogal begint op te lopen, ontpopt opeens zelfs het VVD-Kamerlid Fred Teeven zich tot een aanhanger van de Big Brotherisering van de maatschappij. Teeven pleitte ervoor om preventief fouilleren voortaan altijd en overal toe te staan. De politie mag binnenkort, als Teeven zijn zin krijgt, niet meer alleen fouilleren in gebieden met een verhoogd veiligheidsrisico, maar overal in het land. Ongeacht of er sprake is van verdenking van een strafbaar feit.

Dit gaat nóg een stapje verder dan de privacy-aantastingen die we ons de afgelopen jaren al hebben moeten laten welgevallen. Want in dit geval loop je als onschuldige burger dus de kans altijd en overal door een éénstreper die nog nat achter de oren is ambtshalve in je kruis gegrepen te worden. In GeenStijl-terminologie: gewoon, omdat het kan. Waar je nu nog kunt beslissen om gebieden met zo’n verregaande inbreuk op je lijf en leden simpelweg te mijden en het risico op betasting dus een keuze is, weet je je na aanname van Teevens wetsvoorstel overal in het Koninkrijk vogelvrij.

In het Europees Parlement vocht Teevens partijgenote Jeanine Hennis-Plasschaert onlangs nog met veel succes tegen Amerikaanse inbreuken op onze privacy. Misschien moet zij Teeven namens echte liberalen even een verkwikkende trap geven op een plek waar ik geen politiehandjes wil hebben…

Jan Dijkgraaf ([email protected])

Onderwerpen