Spring naar de content

Lichtend voorbeeld

Veel van de Parijse brasserieën zijn in de eerste helft van de vorige eeuw gebouwd. In Nederland dateert de brasserie-animo pas van amper twintig jaar geleden, toen ieder eetcafé zich ook prompt zo noemde. Grote ‘echte’ brasserieën werden niet gebouwd, maar vonden een plek in een verlaten bedrijfslocatie, zoals Dauphine in Amsterdam (in een voormalige Renault-showroom), Hotel New York in Rotterdam (in het kantoor van de Holland-Amerika Lijn), Villa Augustus in Dordrecht en Café Amsterdam in de hoofdstad (beide gevestigd in ex-pomphuizen). Eindhoven heeft inmiddels ook zo’n plek: Usine, gevestigd op een vermaarde ex-Philipsfabriekslocatie. Het woord brasserie wordt nergens genoemd, maar het is er wel degelijk een. Le plus grand café du monde noemt Usine zich, met een knipoog naar Philips, dat zichzelf ooit het predicaat les plus grandes usines du monde aanmat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het adres van Usine is tegelijk de naam van het pand: de Lichttoren, het onmiskenbare Philipsgebouw dat sinds jaar en dag het silhouet van Eindhoven markeert.

We waren in de valse veronderstelling dat we boven in de toren zouden eten, maar het is de lampenfabriek op de begane grond die tot brasserie is getransformeerd. Door het vele beton in het zicht te laten, is het industriële karakter van de ruimte bewaard gebleven, en die sfeer wordt nog onderstreept door het gebruik van fabriekslampen en kantinestoeltjes. Eer we aan tafel gaan, drinken we iets aan een poëtisch beletterd tafeltje waaraan vier verschillende zitmeubels zijn gezet. Het woord stoelen is hier met opzet vermeden; ik zit namelijk op een omgekeerde prullenbak.

Die olijkheid wordt in de eetzaal gelukkig niet voortgezet. Het personeel is vriendelijk en capabel, wat bijvoorbeeld te merken is aan de vanzelfsprekendheid waarmee we met bon en al van de bartafel naar het restaurant kunnen verhuizen.

Vanaf onze tafel hebben we uitzicht op een grote open keuken, een veel aantrekkelijker panorama dan het woord Media Markt dat je 37 keer in knalrood neon zult moeten zien als je naar buiten kijkt.

De kaart van Usine is een A3-gevaarte met veel brasserie-evergreens, inclusief een fruits-de-mer-aanbod plus een enkele lokale verrukking zoals geitenkaas uit Heeze. De wijnkaart heeft een aantal flessen onder de twintig euro en is verder ook zeer sympathiek geprijsd. Champagne (Christian Senez) is er bijvoorbeeld voor €52. Zo zie je dat graag in een brasserie, en niet alleen daar overigens. Er komt ordentelijk bruin brood, we starten met caesar salad, garnalencroquetten, gegrilde sardines en gebraiseerde kalfswang met risotto. Alle vier onder de acht euro, alle vier goed, de kalfswang zelfs uitstekend.


De hoofdgerechten komen in een aangenaam tempo: gegrilde dorade op spinazie met frieten en uitstekende mayonaise (€17,40) en een gerecht waar je helaas maar op zo bitter weinig plaatsen van kunt genieten: choucroute garni, een gul aangeklede zuurkoolschotel voor €16,90. Als dit usance is bij Usine, komen we volgende keer graag terug voor een fruits-de-mer-spektakel. Met champagne.

Usine, Lichttoren 6, Eindhoven. Tel. 040-2171890.

Onderwerpen