Spring naar de content

Maria en de zondag

De Winkeltijdenwet is al jaren lang een moeilijk punt in Den Haag. En dan met name de koopzondag. Die is, uitzonderingen daargelaten, maar twaalf keer per jaar toegestaan. Een supermarkt in Waalre bedacht begin dit jaar een manier om onder de bepaling uit te komen: een sjoelcompetitie. De grutter vroeg een evene-mentenvergunning aan en kreeg die.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Reden voor VVD-Kamerlid Ton Elias om minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) aan de tand te voelen. “Het publiek wil het graag en het levert werkgelegenheid op. Twee ijzersterke argumenten. Maar dit kabinet luistert hardnekkig slecht: niet naar argumenten en niet naar de Nederlandse consument.”

Elias vindt het een gotspe dat ondernemers een sjoelcompetitie moeten organiseren om onder de wet uit te komen. Maar Van der Hoeven zet haar hakken in het zand: er mag niet getornd worden aan de Winkeltijdenwet. Dit komt mede door de ChristenUnie, die in het regeerakkoord heeft laten vastleggen dat de Winkeltijdenwet strikt dient te worden nageleefd. Hierin gesteund door een opmerkelijke kongsi van SGP (u begrijpt waarom) en SP (arbeiders moeten op zondag kunnen uitslapen). Of, zoals Van der Hoeven het formuleert: “Indien winkeliers zelf kunnen bepalen of zij op zondag open of dicht zijn, wordt de verzekering van een evenwichtige belangenafweging aan de kant geschoven.”

U begrijpt, Den Haag op zijn allersmalst. Elias verzuchtte enkele weken terug dat er dan maar verkiezingen moesten komen. Die wens is nu bewaarheid.

Onderwerpen