Spring naar de content

Post voor Agnes: Ap van der Map wil uitleg

Is Geert Wilders, zoals Agnes Kant vorige week zei, gevaarlijker dan de islam? De doorgewinterde oud-vakbondsman Ap van der Map snapt geen hout meer van de SP en vraagt de inmiddels afgetreden Kant in een open brief om opheldering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Geachte mevrouw Kant,

Laat ik u om te beginnen zeggen dat ik in mijn leven al heel wat dingen heb meegemaakt waarvan ik u de details zal besparen. Maar toch overkwam mij vorige week weer opnieuw iets heel frapperends en dat kwam dus door u.

Het gebeurde toen ik u op de tv zag zeggen dat meneer Wilders een groter gevaar is dan de islam. U keek daar heel boos bij, wat op zich niet erg is, maar toch vielen mijn vrouw en ik bijna uit onze stoelen vanwege onze grote verbazing. Want zoiets hadden wij dus nog helemaal nooit van de SP vernomen. Ik kan u dat wel toelichten met behulp van wat uw partij vroeger van deze materie vond. In de jaren zeventig bijvoorbeeld, toen uw partij hier in de Rotterdamse haven altijd heel actief was bij wilde stakingen en dergelijke, zei de SP altijd dat ze voor een wettelijk verbod op gastarbeid was. In 1983 heeft uw partij dat standpunt zelfs helemaal uit elkaar gelegd in een speciale nota van het partijbestuur met de stevige titel Gastarbeid en kapitaal. Zal ik eens voor u citeren wat in die nota op pagina zeventien stond? Daar komt-ie, want wie wat bewaard, heeft wat:

“Alle mogelijke andragogen, zoals daar zijn maatschappelijke werkers, opbouwwerkers, buurt- en clubhuiswerkers, maar ook politici, juristen, antropologen en theologen – meestal in dienst van de talloze stichtingen die voor het welzijn van gastarbeiders zeggen te werken – doen alsmaar een beroep op die Nederlanders die op wat voor manier dan ook worden geconfronteerd met de cultuur van hun buitenlandse buren en mede-arbeiders. Die mensen moeten volgens de meeste van die zich deskundig noemende hulpverleners zich meer aanpassen bij de situatie die nu eenmaal ontstaan is. Zij moeten meer begrip tonen en sommigen, zoals ex-burgemeester André van der Louw, zeggen dat het feit dat er zoveel gastarbeiders in een wijk wonen, een verrijking is van de cultuur. Hij heeft er nooit bij verteld waaruit die verrijking dan wel mag bestaan. Dat kon hij ook niet vertellen, want hij verdiende als burgemeester 220.000 gulden per jaar en woonde in een huis en een buurt waarin men nog nooit een gastarbeider heeft gezien.”

U kunt zich heel misschien nog wel voor de geest halen dat heel veel gestudeerde types dit gekruide standpunt van uw partij heel erg verkeerd vonden en dat uw partij toen opeens ook niet meer mocht meedoen met gezamenlijke 1 mei-vieringen. Er waren hier zelfs krakers die uw partij de ‘NSP’ gingen noemen, waarbij die N dan stond voor Nationaal. Ja, zo ging dat toen, vertelt u maar mij niks.

Maar nu, mevrouw Kant, bent u dus eigenlijk zelf dat standpunt van die andragogen aan gaan hangen. Denkt u nou echt dat ze daar hier bij ons in de straat een hout van snappen? Ik weet wel zeker van niet, tenzij u er alsnog bij kunt zeggen welke filmregisseurs er precies door meneer Wilders zijn vermoord, wanneer hij vliegtuigen heeft laten neerstorten op New York, wanneer hij bommen heeft laten ontploffen in Madrid en Londen, welke vrouwen hij allemaal heeft uitgehuwelijkt of heeft laten besnijden, welke homosuelen hij van plan is van het dak te gooien en hoeveel oma’s, buschauffeurs en ambulancebroeders hij danig heeft toegetakeld, al dan niet met behulp van zijn blitse scooter.

Kunt u mij dat allemaal vertellen? Het zal wel van niet, maar toch wil ik u graag wel degelijk de kans geven. Nu u geen fractievoorzitter meer bent, hebt u misschien wel de tijd om mij vóór 9 juni te antwoorden, zodat ik dan beter weet waarom ik voor de Tweede Kamer wél op de SP moet stemmen. Of niet natuurlijk, en dan zal misschien wel blijken dat Wilders inderdaad veel gevaarlijk is dan de islam – maar dan toch vooral voor het zeteltal van uw partij.

Met vriendelijke groet,

Ap van der Map

Eerdere brieven van Ap van der Map:
Vrij Nederland zaat verwarring
Last minute aanmelding voor de Gay Pride
De VARA is één lid armer
Sharon Dijksma krijgt antwoord

Onderwerpen