Spring naar de content

Martijn & Barack: ‘Ban de bom’

Naast kabinetten laten vallen heeft PvdA-Kamerlid Martijn van Dam nog een andere hobby: atoombommen. Eens in de zoveel tijd valt hij minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) lastig met vragen over de 22 B61-atoombommen die we op luchtmachtbasis Volkel hebben liggen. Hij krijgt nu steun van niemand minder dan Amerikaans president Barack Obama.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Want Obama wil drastisch snijden in zijn kernwapenarsenaal. Eerder al stopte hij de ontwikkeling van zogenaamde nucleaire bunkerbusters. Naar verwachting zal de Obama Administration binnen enkele weken haar nieuwe nucleaire strategie bekend maken.

Maar nu komt het: Washington is verkennende gesprekken begonnen met Nederland, Duitsland, België, Italië en Turkije over de eventuele terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens die deze Europese landen sinds de Koude Oorlog op hun grondgebied hebben. Dat meldt The New York Times op basis van anonieme bronnen. Wat ons brengt op Volkel waar dus, ook al is dat nooit officieel bevestigd, 22 B61-atoombommen onder dikke lagen beton en stof liggen te slapen. SP-kamerlid Krista van Velzen zei over deze wapens met bouwjaar 1963 (!) tegen uw verslaggever: “Het is oude troep en je hebt er niets aan.”

Martijn van Dam, nooit te beroerd om een beetje voor reuring te zorgen, heeft de handreiking van Obama aangenomen en wil nu middels [[download file=”2010-03/kamervragen_vandam.pdf” icon=”” text=”Kamervragen” title=”” ]] (PDF) van Verhagen weten of hij tegen de Amerikanen wil zeggen dat hij verwijdering van de wapens ‘wenselijk acht’. Dat heeft hij al eerder aan Verhagen gevraagd maar die laat consequent alle opties open. De bewindsman vindt het, vermoedelijk, vooral een zaak voor de Amerikanen. En daar heeft hij gelijk in, het is Amerikaans spul tenslotte.

Edoch, de kans bestaat nu dus dat Obama de wapens écht weg wil halen van Nederlands grondgebied, wat zal leiden tot de volgende schizofrene situatie: Amerika zal de officieel nooit aanwezige atoombommen verwijderen.

Wie echter denkt dat dat Obama nu definitief een watje is geworden wat betreft grote allesvernietigende wapens krijgt het lid op de neus. Het Pentagon werkt as we speak aan Prompt Global Strike. Een serie wapens die wél de afstand (intercontinentaal, van de VS naar Rusland dus) van atoomwapens kunnen afleggen maar niet zijn uitgerust met kernkoppen. En dat zijn geen wapens die u op uw kokosnoot wilt krijgen.