Spring naar de content

De jaarlijkse literaire pikorde

Wie hebben het in 2010 voor het zeggen in literair Nederland? Uitgevers, apparatsjiks, redacteuren en recensenten: voor de twaalfde keer presenteert HP/De Tijd de topveertig van de bovenbazen en letterknechten in de literatuur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

2 Nelleke Geel (3)
uitgever Signatuur

Spaarvarkentje. 2009 was het beste jaar uit de geschiedenis van Bruna, waarvan Signatuur de imprint is. Het huis heeft de rechten van Stieg Larsson; van diens Millennium-trilogie werden het afgelopen jaar bijna 1,1 miljoen losse delen verkocht. Ook staat hier de Catalaanse geldmachine die Carlos Ruiz Zafón heet onafgebroken bankbiljetten te braken. De vorige uitbater, het armlastige PCM, verkocht met pijn zijn kroonjuwelen aan de hoogste bieder. Daarbij was de beurs van Koen Clement net iets dikker dan die van Lannoo, dat het met de PCM-winkeldochters moet doen.

3 Chris Herschdorfer (1)
uitgever Ambo|Anthos

Blondjesverzamelaar. Een verbouwde Saskia Noort en ontelbare dinertjes met Herman Koch waren afgelopen jaar de belangrijkste wapenfeiten van Herschdorfer, die er van elk 300.000 wegzette. Onder normale omstandigheden goed voor de hoofdprijs, maar aan de losgeslagen Brunaatjes kan momenteel niemand tippen. En dat terwijl de corebusiness van Anthos, de schrijvende thrillerharem, het uitzonderlijk goed deed. Simone van der Vlugt zong haar herfstlied op weg naar de bank, en ook Esther Verhoef, Marion Pauw en Simone van der Vlugt maakten stuk voor stuk neuriënd een afspraak met de vermogensbeheerder.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week.