Moest Zwagerman nu echt beginnen met een krachtterm?

niek stolker 10 mrt 2010 Cultuur

‘Godverdomme, die hand, die vuist!’ Zo luidt de eerste regel van Duel van Joost Zwagerman, het boekenweekgeschenk met een oplage van 958.000 exemplaren. Dit is tegen het zere been van het Nederlands Dagblad.

“Dit eerste woord heeft geen enkele functie. Ik kan twintig krachttermen aanleveren die het hadden kunnen vervangen,” zegt literatuurcriticus Hans Werkman in de krant. Volgens Zwagerman zou het vreemd zijn als de hoofdpersoon van zijn boek níet had gevloekt: “Het is ongeloofwaardig als hij ‘oeps’, of ‘pollens’, of ‘wat gebeurt hier nou’ zou zeggen. Hij móet daar vloeken.”  

In tegenstelling tot wat Arbeiderspers-vehikel www.joostzwagerman.nl beweert (‘Alle lof in de pers voor Duel), reageerden de critici verdeeld op zijn eerste fictiewerk sinds 2002. “De literatuur kan hem nog wel even missen,” concludeert NRC Handelsblad, terwijl Het Parool het boek ‘zeer genietbaar, actueel en kundig’ noemt. Recensieweb heeft het weer over een novelle ‘zonder hiërarchie’ met een ‘plat, enigszins karikaturaal’ hoofdpersonage, terwijl het Financieel Dagblad juist spreekt van ‘een hilarische satire’.

Reageer op artikel:
Moest Zwagerman nu echt beginnen met een krachtterm?
Sluiten