Spring naar de content

Cesar Zuiderwijk

Cesar Zuiderwijk (Den Haag, 1948) is drummer van popgroep Golden Earring. Hij toert nu door het land met zijn derde theatervoorstelling, Drumbonen en Kaneelstokken. door Ernest Marx, foto Jos Lammers

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik zit nu in een heftige periode, omdat ik met een nieuw theaterprogramma bezig ben. Daar moet alles voor wijken en dat is niet leuk. Voor vrienden en familie heb ik nu geen tijd. De opstartfase levert altijd veel stress op; dan ben ik niet te genieten.

Wie zijn uw helden?

Mijn vader. Hij is overleden toen ik dertien was. Ik heb hem eens een jongetje van de verdrinkingsdood zien redden terwijl er honderd mensen langs de kant stonden te kijken en geen poot uitstaken. Op muzikaal gebied is Keith Moon een held, de oude drummer van The Who.

Aan wie ergert u zich?

Aan politici met mooie verhalen waarvan je vooraf al weet dat er niets van klopt.

Lijkt u op uw moeder?

Qua uiterlijk lijk ik erg op mijn vader, qua innerlijk op mijn moeder. Van haar heb ik mijn zachtaardigheid, mijn liefheid, en dat ik probeer om met iedereen zo goed mogelijk op te schieten.

Bidt u weleens?

Absoluut niet.

Wat is uw grootste angst?

Dat er ergens een monteur in een kerncentrale een foutje maakt en er weer een enorme ramp uitbreekt. Op persoonlijk vlak ben ik bang dat mijn naasten iets overkomt.

Wat zijn uw dagdromen?

Vroeger droomde ik ervan om op te treden in Madison Square Garden, daar speelden de groten der aarde. Op een gegeven moment stonden wij er zelf een week, in het voorprogramma van The Who. Ik stond toen op de bühne letterlijk te janken van ontroering. Nu gaan mijn dagdromen over dagelijkse dingen, zoals het in elkaar draaien van een theaterprogramma.


Wat is uw definitie van geluk?

Dat jij je goed voelt en de mensen om je heen ook.

Bent u aantrekkelijk?

Men vindt een popster al gauw aantrekkelijk. Maar het interesseert me niet. Ik heb liever dat mensen mij als drummer waarderen dan als een popartiest die aandacht krijgt om zijn bekendheid.

Bent u monogaam?

Zeer. Mijn ouders gaven mij het goede voorbeeld. Ze waren vijfentwintig jaar getrouwd toen mijn vader overleed. Ik heb ze nooit ruzie zien maken, ze waren altijd smoorverliefd op elkaar.

Waar schaamt u zich voor?

Dat ik soms mensen de waarheid niet vertel omdat ik ze in hun waarde wil laten.

Lijkt u op uw vrienden?

Jawel. Een paar van mijn naaste vrienden zijn de mensen waarmee ik muziek maak. Als je veertig jaar met elkaar optrekt, neem je dingen van elkaar over. We komen uit hetzelfde milieu, hebben altijd dezelfde interesses gehad, houden van dezelfde films en lezen veel.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Dat doe ik tegenwoordig bijna elke avond wanneer ik tijdens mijn voorstelling herinneringen ophaal aan mijn vader. Ik vind huilen een doodnormale emotie. Niets om je voor te schamen.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Mijn luiheid. Als drummer kun je blijven studeren. Er komen steeds nieuwe technieken bij van nieuwe generaties drummers. Ik denk vaak: morgen ga ik dat ook oefenen. Maar dat doe ik dan toch maar niet.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vriendin, waar ik al een hele tijd verliefd op ben en met wie ik ga trouwen.

Wat is uw grootste ondeugd?

Grappen uithalen die iemand niet ziet aankomen. Speelt George bijvoorbeeld een heel mooi gevoelig gitaarintro waarop de band moet invallen, gooi ik opeens met veel kabaal iets om. De hele zaal lacht zich dan rot. Sorry, George.


Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn ouders. Ze hebben mij bijgebracht om voor iedereen respect te hebben. Drum-technisch heb ik het meest geleerd van de legendarische jazzdrummer Jim Chapin. Hij was een soort huisvriend. Als hij vroeger in Nederland was, logeerde hij altijd een paar weken bij mij thuis. Afgelopen zomer is hij op negentigjarige leeftijd overleden.

Wanneer was u het gelukkigst?

Toen mijn zoon en mijn dochter werden geboren.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Eerlijkheid en oprechtheid, dezelfde als in een vrouw.

Hoe ontspant u zich?

Door te tuinieren.

Wat is uw grootste prestatie?

Het geeft mij een heel goed gevoel dat ik veel jonge mensen aan het drummen heb gekregen.

Wat is uw grootste mislukking?

Niet dat we met de Earring nooit in Amerika zijn doorgebroken, zoals mensen weleens denken. Ik vrees dat mijn grootste mislukking nog moet komen.

Gelooft u in God?

Ik geloof in goed en kwaad. Als het maar zichtbaar en tastbaar is.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Misschien heb ik mijn kinderen leed berokkend in de periode dat ze niet wisten waar ze aan toe waren toen hun moeder en ik gingen scheiden.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Hij is al dood. De rector op mijn oude school, die heel harteloos tegen mij zei: ga maar naar huis want je vader is dood. Wat een klootzak was die vent, dat hij dat niet net iets ander had kunnen zeggen! Later heeft hij mij wegens te lang haar van school geschopt.

Wat is de beste plek om te wonen?

Ons huis in Den Haag, en ons huisje met tuin in een bos in het zuiden van Nederland.


Wat is uw devies?

Een voor allen, en straks nog één.

Volgende week: XXXX

Onderwerpen