Spring naar de content

De Pikorde

Wie hebben het in 2010 voor het zeggen in literair Nederland? Uitgevers, apparatsjiks, redacteuren en recensenten: voor de twaalfde keer presenteert HP/De Tijd de topveertig van de bovenbazen en letterknechten in de literatuur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

1 Koen Clement (-) directeur Weekbladpersgroep (WPG)

Veldheer. Kwam, zag en overwon. De Vlaamse opvolger van Pieter de Jong is de eerste nieuwkomer die alle tussengelegen stations overslaat. Clements claim to fame is de acquisitie van A.W. Bruna & Signatuur – en dan hebben we het over de lucratieve nummer twee van deze editie van de Pikorde, die goed is voor de tien bestverkochte boeken van 2009, inclusief de nummer één. Een simpele rekensom leert dat WPG inmiddels 37 boeken uit de CPNB Top-100 van 2009 uitgeeft. Wollt Ihr den totalen Bücherschrank?

2 Nelleke Geel (3) uitgever Signatuur

Spaarvarkentje. 2009 was het beste jaar uit de geschiedenis van Bruna, waarvan Signatuur de imprint is. Het huis heeft de rechten van Stieg Larsson; van diens Millennium-trilogie werden het afgelopen jaar bijna 1,1 miljoen losse delen verkocht. Ook staat hier de Catalaanse geldmachine die Carlos Ruiz Zafón heet onafge-broken bankbiljetten te braken. De vorige uitbater, het armlastige PCM, verkocht met pijn zijn kroonjuwelen aan de hoogste bieder. Daarbij was de beurs van Koen Clement net iets dikker dan die van Lannoo, dat het met de PCM-winkeldochters moet doen.

3 Chris Herschdorfer (1) uitgever Ambo|Anthos

Blondjesverzamelaar. Een ver-bouwde Saskia Noort en ontelbare dinertjes met Herman Koch waren afgelopen jaar de belangrijkste wapenfeiten van Herschdorfer, die er van elk 300.000 wegzette. Onder normale omstandigheden goed voor de hoofdprijs, maar aan de losgeslagen Brunaatjes kan momenteel niemand tippen. En dat terwijl de corebusiness van Anthos, de schrijvende thrillerharem, het uitzonderlijk goed deed. Simone van der Vlugt zong haar herfstlied op weg naar de bank, en ook Esther Verhoef, Marion Pauw en Simone van der Vlugt maakten neuriënd een afspraak met de vermogensbeheerder.


4 Pieter Swinkels (-) hoofdredacteur Cargo

The Real Busy Bee. Cargo is het lucratiefste bedrijfsonderdeel van het Ammerlaan-concern, dat verder nog bestaat uit een oudeherenclub en de BN’ers-bibliotheek. Swinkels heeft zijn eigen stoel en locker in het vliegtuig naar New York, waar hij alle literaire agenten kent en waar de obers het beste tafeltje voor hem vrijmaken zodra hij het restaurant betreedt – altijd met de hotste author. Dat kan de ene keer een Afghaanse vliegeraar zijn, de andere keer een eenzaam priemgetalletje, maar meestal gewoon Elizabeth Gilbert.

5 Robbert Ammerlaan (2) directeur De Bezige Bij

Conservator. Schuiert persoonlijk de roos van de schouders van de schrijvendeherenclub, die steeds humeuriger en veeleisender wordt. Op last van de oudjes werd HP/De Tijd afgelopen jaar uit de leesportefeuille verwijderd, waar Robbert wekelijks zorg voor draagt. Tijdens de siësta loopt het personeel op de tenen langs de kas, want het pas aangeplante nooteboompje is kwetsbaar, en van het Geldropse bolgewas is het nog maar af-wachten of dat wil aanslaan. Het zeldzame antisemietje uit de Heilig Land Stichting bloeit boven verwachting.

6 Tanja Hendriks (-) uitgever Artemis & co

Amazone op eendagshitje. Artemis & co bestaat inmiddels vier jaar. De uitgevers, Tanja Hendriks en Ingrid Meurs, werkten eerder bij uitgeverij Arena en Pimento. Het moet gezegd: in een parenclub wordt vermoedelijk minder vaak van partner gewisseld dan in de Nederlandse uitgeefwereld. Mevrouw Hendriks behaalt haar hoge positie dit jaar dankzij Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay, waarvoor op de kop af 456.821 huisvrouwen afgelopen jaar in de rij stonden. Al met al goed voor het op één na best verkochte boek van 2009.


7 Mai Spijkers (9) uitgever Prometheus|Bert Bakker

Supernova. Zakelijk doet Mai het allesbehalve slecht, met zijn uitgebreide brillenboetiek en Smits bestseller over tuimelende ABN Amro-bankiers, waarvan de topman zich letterlijk en figuurlijk in de arm schoot. Op het persoonlijke vlak is volop ruimte voor ontplooiing. Het schrijvende milfje voor wie de oude mevrouw Spijkers werd ingeruild, is naar verluidt inmiddels weer verdwenen. De bestgeklede uitgever van de Herengracht is inmiddels de schrik van het blondestagiairebestand, dat zuchtend strootjes trekt wie er nu weer met de baas moet gaan lunchen.

8 Paul Sebes (4) literair agent

Matchmaker. Met zijn website Pulpfictie.nl is Sebes het uitzend-bureau van ambulante schrijvende tiepjes op zoek naar uitgevers. De zaken gaan zo goed dat Sebes & Bisseling het zich konden veroorloven om een prinses en een voormalige Dichter des Vaderlands uit het bestand te gooien. Sebes is een expert in het opsporen van potjes geld. Zo laat hij de Bank Nederlandse Gemeenten ieder jaar opdraaien voor de kosten van de BNG-boekenprijs, dat wil zeggen: inclusief Zeeuwse oesters, champagne en een optreden van de schoonmoe van Aaf.

9 Henk Kraima (13) directeur CPNB

Afzwaaier. Net toen we aan hem begonnen te wennen. De immer jeugdig ogende boekpromotor begon ergens in de negentiende eeuw of daaromtrent aan zijn taak. In ieder geval zo lang geleden dat niemand zich een voorganger kan herinneren. De CPNB werd opgericht om die andere grote concurrent op het gebied van de verstrooiing het hoofd te bieden, te weten de radio. Met televisie en internet maakte Kraima eveneens korte metten. Zijn Boekenbal is nog altijd het feestje van 020. Al mag het inmiddels wel met een stuk of wat Groentemannetjes minder.


10 Paul Brandt (12) hoofdredacteur Nijgh & Van Ditmar

Majordomus. Zwitsers zakmes van oud uitgeefhuis. Poetst de Cadillac van Robert Vuijsje met hetzelfde gemak als het ego van Arnon Grunberg. Diezelfde Grunberg is door een kratje toonaangevende critici in De Groene Amsterdammer inmiddels aangemerkt als de Belangrijkste Schrijver van de 21ste eeuw. Nijgh is bovendien sterk in literaire gossip, omdat uitgever Vic van de Reijt daar ernstig aan verslaafd is. Het wachten is op het volgende mediaconcern dat een boekje opendoet in de trant van Hans Vervoorts Het bedrijf.

11 Mark Pieters (16) uitgever Querido & Athenaeum-P&vG

Oubaas. Querido heeft de transfer van Adri van der Heijden naar het oudemannenhuis van Ammerlaan rimpelloos overleefd. Het uitgeefhuis had afgelopen jaar vijf bestsellers in de CPNB-top. De Zoete mond van Thomas Rosenboom werd niet zo massaal als anders door de kopers gekust, maar deed het van de vijf het beste. En de Griekse en Romeinse auteurs van Athenaeum liggen al zo lang onder de grond dat de royalty’s in de kas van de boekhouding mogen blijven. Mocht het desondanks misgaan, dan is er de eeuwig verkopende Annie M.G. Schmidt.

12 Lex Jansen (5) groepsdirecteur De Arbeiderspers, Archipel & Balans

Polyamorist. Ook Tante Lex en Madame Arthur mogen zich volgens De Groene tot de uitgeverstop rekenen, vanwege de acquisitie van het 962 pagina’s dikke Franse prestigeboek De Welwillenden van Jonathan Littell. Neem nota, het gaat hier om het één na beste boek van de 21ste eeuw. Het verhaal gaat dat De Bij meer bood, maar Jansen aan het langste eind trok omdat hij als oud-leraar het Frans beter beheerst. De Amerikaanse Ben Moser, triovriend van Jansen en Japin, is recensent van Harper’s, en belangrijk tipgever als het op vertaalrechten aankomt.


13 Matthijs van der Lely (6) CEO BGN/Selexyz

Beroepsmanager. Was enige tijd Makrobaas in Jakarta en Bangkok. Chef van de grootste boekhandelsketen van het land, veelal in historische winkelpanden in de binnensteden. Volgde aanvankelijk een opleiding aan de hotelschool, wat mogelijk de reden is dat Selexyz naast boeken ook koffie en broodjes serveert. Mogelijk werd er meer gekaand dan gekocht, want Van der Lely moest afgelopen jaar op zoek naar een nieuwe geldschieter. Dat werd verrassend genoeg de AKO, het concern dat traditioneel zijn omzet haalt uit strippenkaarten en ander drukwerk met razende omzetsnelheid.

14 Kluun (-) spreekstalmeester NightWriters

Ex-beroepsweduwnaar. Stond onlangs tweehonderd weken zonder onderbreking in de Bestseller60 met snikkelprozadebuut Komt een vrouw bij de dokter. Schrijft af en toe nog boekjes, zoals laatst over de Lieve Heer, maar is vooral actief als spreekstalmeester in schrijverscircus. Het publiek koopt een kaartje om naar auteurs te kunnen kijken. Toppertjes zijn de hooggehakte Susan Smit en Saskia Noort. Het is de vurige ambitie van alle bezoekers om ook op dat podium te staan. Het zal geen verbazing wekken dat Kluun uit Tilburg komt, de stad met de grootste kermis van Europa.

15 Annette Portegies (14) directeur Singel 262

Krullenkopje. Hoopt al jaren te promoveren op haar Vlaamse lievelingsauteur, Maurice Gilliams, en regelt als moeder-overste tussen de bedrijven door de zaken bij Querido, Nijgh, Athenaeum en Q. Het gaat hier om een managersfunctie, van het soort dat door bovenbaas Koen Clement met liefde wordt opge-heven. Bij de overname van PCM werd de functie van boekendirecteur Eric Willems ook prompt opgedoekt. Willems kon meteen verkassen naar De Stan-daard, zijn vertrouwde werkplek. Het verschil is dat iedereen bij PCM een hekel had aan Willems, en men vooralsnog dol is op Annette.


16 Eric Visser (8) uitgever De Geus

IKEA-adept. De Scandinavische bibliotheek van De Geus blijft het magnum opus van de uitgeverij, dat sinds kort over een machtig nieuw pand beschikt in bakermat Breda. De vraag is of de hypotheek betaald kan worden uit de opbrengst van de enige bescheiden bestseller van 2009, Het huis van de moskee van Kader Abdolah. Die mocht wel als dank met knalgroene sjaal op audiëntie bij de paus in Rome. Inmiddels heeft Henning Mankell weer zijn jaarlijkse nieuwe thrillerboek afgescheiden, waardoor het huis weer van cashflow verzekerd is.

17 Joost Nijsen (10) uitgever Podium

Monoculturist. Podium drijft financieel gezien op Kluun, dankzij diens vierjarig verblijf in de wekelijkse Bestseller 60 van de CPNB, iets wat geen schrijver eerder presteerde. Nijsen kon er moeiteloos zijn echtscheiding mee betalen, om vervolgens onbekommerd achter de lekkere mediterrane uitgeefsters en jonge literaire agentes aan te gaan. Had als vrije jongen vervolgens nog puf voor een intiem ariaduet met een Engelse operazangeres, maar is inmiddels weer beschikbaar voor de relatiemarkt. Nou ja, je kunt er altijd een boekje over schrijven, want snikkelproza is blijvend hot.

18 Arjan Peters (15) boekrecensent de Volkskrant

Nog een monoculturist. Is onuitputtelijk promotor van het werk van echtgenote Désanne van Brederode. De hardnekkige anekdote doet de ronde dat Volkskrant-recensente Daniëlle Serdijn door haar chef werd opgedragen het jongste meesterwerk van mevrouw Peters met vier sterren te doteren. Te mooi om kapot te checken, zou wijlen Martin van Amerongen gezegd hebben. Maar zie, dankzij de val van Pam ben je voor je het weet toch de hoogst geplaatste recensent in de literaire Pikorde. En straks die mooie nieuwe literaire zaterdagbijlage op Berlinerformaat. Maar het blijft eenzaam aan de top.


19 Elik Lettinga (18) uitgever De Arbeiderspers

Sirene. Half Fries, half Grieks. Stortte de voormalige AP-directeur Ronald Dietz in het verderf door een relatie met hem te beginnen. Toen die uit raakte, speelde het Griekse temperament op en veranderde Elik in een dodelijke mix van Scylla en Charybdis. Weinig later dobberde het verminkte lijk van Dietz richting arbeidsbureau. Toeval of niet, maar de nieuwe baas van Elik is homoseksueel. De Arbeiderspers heeft vijf boeken in de jaar-top-100 van de CPNB. Collega Plien van Albada van Balans heeft er één, en verdwijnt in de coulissen.

20 Pieter Steinz (22) boekenchef NRC Handelsblad

Atlanticus. De boekenbijlage van de NRC behoort tot de top in het krantenvak. Meestal is er opening van een boek van de Harvard University Press. Dan volgt er gewoonlijk iets Frans, bij voorkeur Éditions Gallimard. Dat wordt aangevuld met een academische studie die verscheen bij Yale. Uiteraard is dit alles non-fictie. Het voetvolk doet op de binnenpagina’s de Nederlandse bellettrie. De chef is trouwens regelmatig te gast bij de TROS Nieuwsshow. Daar zitten ook Arie Storm en Ingrid Hoogervorst. Eenvoudig volk. Zijn geen partij.

21 21 Chris ten Kate (7) uitgever Van Gennep

Kaasboertje. Voormalige verkoopleider bij Prometheus. Werd eigen baas door de kwijnende uitgeverij Van Gennep voor een habbekrats op te kopen, inclusief de progressieve drankzuchtige habituees van het type Anja Meulenbelt. De laatste nam meteen de kuiten toen Ten Kate Elsevier-columnist Pim Fortuyn binnenhaalde, toen nog zonder politieke aspiraties. Het schip met geld stoomde binnen met de loverboys-trilogie: Echte mannen eten geen kaas en Bindi van Maria Mosterd en Ik stond laatst voor een poppenkraam van de verontwaardigde mama van het misleide hoertje.


22 22 Oscar van Gelderen (40) uitgever Lebowski

Standwerker. Joviale marktkoopman, die alle ouwe jongens bij de voornaam kent en die altijd de hand weet te leggen op courante handel – ook als het om overduidelijk van de vrachtwagen gevallen partijen gaat. Wist na talloze echecs de hooggehakte Susan Smit middels een opkontje de toptien in te loodsen. Grossiert daarnaast in Italiaantjes, van wie Roberto Saviano en Niccol Ammaniti de bekendsten zijn. De laatste werd via het schrijverscircus van Kluun in alle cultuurbijlagen van de media gekatapulteerd, met fondsauteur Smit in de rol van hoogbenige glitterassistente.

23 Hanca Leppink (26) directeur Luitingh|Sijthoff

Kaskrakertje. Maakt onderdeel uit van de vaste inventaris van uitgeverspand. Zit aldaar naar verluidt onwrikbaar aan directie-zetel gekleefd. De schoonmaakster hangt aan het eind van de werkdag een doek over het bazinnetje. Hanca leidt met zachte doch vaste hand al decennialang een thriller-, sciencefiction- en fantasyfabriekje aan een Amsterdamse gracht, waarbij Dan Brown en Stephen King traditioneel zeer hoge ogen gooien. Boert in stillere seizoenen met damespulp van Danielle Steel (vijf keer ongelukkig getrouwd is a writer’s goldmine) en de ex-verpleegster Jill Mansell.

24 Job Lisman (29) hoofdredacteur Prometheus Bert Bakker

Leienaar. Specimen van Minerva, uit de tijd van de legendarische Lossewips van der Laan, alias Lousepoes, Losseblouse en Lousevies – je vraagt je af hoe één en dezelfde D66-coryfee aan zo veel grappige bijnamen komt. Maar Lisman dus. Heeft opvallend keurige manieren. Spreekt hardnekkig met twee woorden. Het ideale broertje voor elk begeerlijk meisje. Wordt op de Buchmesse regelmatig gespot met beeldschone Britse en Italiaanse literaire agentes. Stop er drie glazen wijn in en gooi ze allebei op bed, zou je zeggen. Maar ja, die Leidse opvoeding – die weet wat.


25 Maaike le Noble (-) uitgever J.M. Meulenhoff & Arena

Mensenmens. Voormalige uitgever van Arena, maar gruwelijk veel slimmer dan het Libelle-publiek aldaar. Heeft in Utrecht gestudeerd en zat op de UVSV, waar ze die subtiel schorre stem aan overgehouden heeft – evenals die eeuwige Lolita-garderobe. Is in haar nieuwe functie de opvolger van Peter Claessens, die allesbehalve een mensenmens is. Maaike had zich voorgenomen om bij haar aantreden met alle Meulenhoff-auteurs binnen een maand een persoonlijk gesprek te hebben. Dat is vast lief bedoeld. Maar gelet op het aantal kun je inmiddels amper spreken van een logistiek lastige klus.

26 Wim Brands (28) presentator VPRO’s Boeken

Kunstverdediger. De beste voetbal-coaches begonnen hun carrière als onopvallende mandekker. Brands, de maker van het enige behoorlijke tv-programma over boeken, begon als onopvallend dichter. Elk curri-culum van de man opent ermee. Geprezen zij het kleine talent als er iets anders en mooiers uit kan voortkomen. Maar pas op. Afgelo-pen jaar was Brands juryvoorzitter van de C. Buddingh’-prijs 2009. Ook las hij een slecht gedicht voor ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Remco Campert. Laat af, Michels, laat af. Je plaats is aan gene zijde van de tafel.

27 Sander Knol (25) directeur Meulenhoff Boekerij

Nederbelg. Het Vlaamse Lannoo wordt de nieuwe eigenaar van Meulenhoff Boekerij in Amsterdam en van Unieboek & Het Spectrum in Houten, beide nu nog eigendom van De Persgroep. De Nederlandse poot gaat ditmaal verder onder de naam LannooMeulenhoff. De drukker van de businesskaartjes heeft een goudmijn aan Knol en de zijnen. Peter Claessens hoeft geen nieuw kaartje, want hij is ontslagen. Het boomklevertje meldde zich desondanks op de Buchmesse van Frankfurt, om opnieuw door Knol te worden weggestuurd: “Hoe-heet-je-ook-weer, je werkt niet meer bij Meulenhoff. Ga maar naar huis.”


28 Daniel Ropers (32) CEO Bol.com

E-boekanier. Nederlanders bestellen zich een slag in de ronde op het internet, en boeken staan daarbij hoog op het lijstje. En hoewel praktisch iedere Nederlandse boekwinkel inmiddels ook een virtuele shop op het net uitbaat, heeft Bol een nauwelijks in te lopen voorsprong op de rest. Ropers is een van de slechts drie boekhandelaren op deze lijst, maar hij is de enige die er nog handenvol elektronische bric-à-brac bovenop doet in de vorm van fototoestellen, videorecorders en mobiele telefoons. Daarmee is Ropers de BoekenBlokker onder zijn vakbroeders.

29 Eppo van Nispen tot Sevenaer(-) aankomend directeur CPNB

Boekenbal. De opvolger van Kraima wekte de verontwaardiging van de Volkskrant toen hij tegenover hun verslaggever onthulde dat hij in principe nooit boeken las. Een slimme provocatie, waarbij niet uitgesloten moet worden dat Van Nispen wel e-boeken tot zich neemt. Hij was tot voor kort directeur van DOK Delft, door kenners aangeduid als de hipste bibliotheek ter wereld. Een preker voor eigen uitgeversparochie is Van Nispen allerminst: “Niet de boeken, maar de klanten vormen onze belangrijkste collectie.” Het wereldje kan nog veel kontschoppen van deze aristocraat verwachten.

30 Arie Storm (36) boekrecensent Het Parool

Bomgordeltje. Amusante plaag voor publicerend Nederland. Wekt de indruk eerst de schrijver neer te schieten alvorens diens boek te lezen, wat in zeker tachtig procent van de gevallen ook de aan te bevelen volgorde is. Heeft vaste antipathieën in de personen van Anna Enquist en Kluun, waar evenmin weinig op af te dingen valt. Professor Elsbeth Etty is van mening dat Storm een windbuil en een poseur is. Lijkt ons uit de mond van zo iemand een aanbeveling. Goed beschouwd is er niks mis met die Storm. Zou eigenlijk voor de Volkskrant moeten werken.


31 Leon Verdonschot (-) co-presentator Iets met boeken

Duvelstoejager. Twaalf ambachten, dertien schnabbels. Werkt voor Revu, de Volkskrant en De Groene, is radiopresentator en biograaf. In die laatste functie schreef hij het boek Pushing the Limits over het leven van junkiedokter Keith Bakker. Verdonschot claimt ook romancier te zijn, maar zijn eerste proeve, getiteld Denvis, ontbeert zelfs het begin van verdichting. Verdonschot wordt opgenomen in deze lijst vanwege zijn medewerking aan het tv-programma Iets met boeken, dat hij samen met de Vlaming Jan Leyers presenteert. Brakste titel ever, maar veel keus is er niet in dit genre.

32 Joost Karhof (-) presentator Kunststof TV

Pratend hoofd. Deed in een interview in de NRCV-gids de legendarische uitspraak: “Kunst en cultuur vind ik óók leuk.” Werd daardoor prompt uitverkoren om het televisieprogramma Kunststof TV te presenteren. De zoveelste poging van de publieke omroep om met behulp van een jeugdige presentator met authentiek-barokke krullenbol de cultuurzondagmiddag op groentemanteske wijze in te vullen. De presentator poogt zijn politieke verleden weg te poetsen door zich voor te doen als kunstexpert. Slaagt er soms waarachtig in auteursnamen en boektitels foutloos uit te spreken.

33 Elsbeth Etty (re) boekrecensent NRC Handelsblad

De Hannie Schaft van de kritiek. Achterkleindochter van Jozef Stalin en Jet Roland Holst. Wie tegen haar is, is per definitie cryptofascist. Zou het liefst op de fiets haar tegenstanders afknallen, maar dat is sinds 1945 geen optie meer. Is bij de NRC de beste boekrecensent bij gebrek aan beter, de krant waar ze als eindredacteur binnenkwam. Maakt ruzie met Arie en alleman. Kan alleen na heldhaftige zelf-overwinning een boek van een andere vrouw gunstig bespreken. Werd in 2004 door de collectieve mannenbroeders van de VU benoemd tot professor in de boekkritiek.


34 Wouter van Oorschot (27) uitgever G.A. van Oorschot

Stiefbeen jr. Vaste waarde in deze lijst. Zoon van de beroemdste uitgever van Nederland. Junior draagt met ere zijn vaders collectie foulards af. Is zo goed als autarkisch; slaapt in een bed van onverkochte boeken, en pas bij min twintig graden mag er één exemplaar van Jacques de Kadts politieke memoires in de open haard. Ruilde indertijd zijn vaders collectie Cubaanse sigaren voor twintig vaten wijnzuurkool. Wint af en toe een boekenprijs, zoals laatst met Minke Douwesz. Dan mag het paardje uit de stal en wordt de janplezier ingespannen.

35 Hans Nijenhuis (35) uitgever Thomas Rap

Dressboy. Werd vorig jaar met veel bombarie getransfereerd van nrc.next naar de Ammerlaan-club, waar hij zich sindsdien bezighoudt met de BN’ers-bibliotheek van Thomas Rap, door Tom van Eck zo lelijk in de steek gelaten. Na 52 keer lunchen met Cherry Duyns, Hanneke Groenteman, Youp van ‘t Hek en Jan Eilander, want meer houdt zo’n functie niet in, trok Koen Clement aan de bel. Naar verluidt wordt gepoogd deze prachtkracht weer terug te duwen richting krant waar hij vandaan kwam. Nieuwe eigenaar C&A ziet wel wat in de dressboy, Derk Sauer is tegen.

36 Henk Pröpper (re) directeur Nederlands Letterenfonds

Fusiekoning. Het Fonds voor de Letteren en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds gaan verder als één nieuw fonds, het Nederlands Letterenfonds. Het bestuur van het nieuwe fusiefonds heeft eerder dit jaar Henk Pröpper benoemd tot nieuwe directeur. In overleg met Ronald Plasterk wordt gezocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Het is de verdienste van Pröpper dat hij bij diezelfde Plasterk méér geld heeft losgekregen dan de beide oude fondsen bij elkaar. Achteraf gezien precies op tijd, want onder die toekomstige PVV-minister was hem dat nooit gelukt.


37 Leon de Winter (-) e-uitgever

Bijgoochem. Bestsellerauteur Leon de Winter gaat zelf de elektronische versie van zijn boeken distribueren, en wordt daarmee de concurrent van Amazon en Bol. “Van wat er van een download van tien euro voor mij overblijft, kan ik de huur niet betalen.” Zijn website met de onmogelijke naam c-shed.nl is binnenkort operationeel. Tot ontsteltenis van De Bezige Bij is De Winter ook bezig zijn fondscollega’s over te halen dezelfde stap te maken. “Tekent u alstublieft niets; het is oneindig veel lucratiever uw e-boekrechten zelf te exploiteren.”

38 Remmelt Otten (-) uitgever NRC Boeken

Doe-het-zelver. Ouwe rot uit het journalistenvak, die tot voor kort de sport- en economiebijlage van de NRC vulde. Is wegens interne bezuinigingen tevens speechschrijver voor hoofdredacteur Birgit Donker en organisator van de jaarlijkse NRC-columnistenavond. Werd in het diepe gegooid toen hij als totaal onervaren uitgever leiding moest geven aan de boekenpoot van de NRC. Gooit inmiddels hoge ogen met puzzel- en sudokubundels. En met de hertaalde Max Havelaar, waar Elsbeth Etty weer niet zo tevreden mee was. Maar ach, what else is new.

39 Paulien Cornelisse (-) talenwonder

Neoturbo. En alweer een doe-het-zelver. Tevens de enige creditpost op de balans van uitgeverij Contact, dus het is simpeler om Paulien in haar uppie op te nemen. Cornelisse is de succesauteur van Taal is zeg maar echt mijn ding, het non-fictieboek dat al een jaar lang boven aan de bestsellerslijst prijkt – of je zou Gezond slank met Dr. Frank als een reëel boek moeten zien. Cornelisse bedacht zelf boek, titel en omslag en is daarmee een specimen van de moderne autonome auteur. Nu nog even met oom Leon van c-shed gaan babbe-len over de e-versie van het boek.


40 Roland van Geest (-) CEO Retail & Uitgeverijen Audax

Grootboekhouder. Let tot slot even op deze grootste boekhandelaar van Nederland. AKO had al de meeste winkels, dankzij de nimmer aflatende inspanningen van Carel ‘Knalpot’ Bikkers, die er alleen al op Schiphol Plaza een stuk of vijf bij liet bouwen. Sinds kort is AKO ook grootaandeelhouder van de chicste boekwinkelketen van Nederland, BNG/Selexyz van Matthijs van der Lely. Moederbedrijf Audax koos slechts de fraaiste exemplaren in de binnensteden. En anders dan De Financiële Telegraaf fluisterde: geen cent geleend van de bank, maar achteloos betaald uit de binnenzak.

Onderwerpen